lördag 19 november 2011

The Twilight Sagan

Denna saga av Stephenie Meyer är bättre i bokform, japp jag har läst dom. Men som de flesta bästsäljande böcker blir även denna saga film. Böckerna vänder sig till tjejer i 12-13...hm, kanske upp till 15års ålder. Samma skara som ofta fastnar för pojkband. Men böckerna fångade även mig till viss del. Men när man sedan bygger filmerna så mycket på Jacob och Edwards utseende och majoriteten av bilder är på Bella och Edward när de ser på varandra, hånglar och gosar så tappar man en hel del publik...eller?

Detta inlägg blir något av ett införsnack till Breaking Dawn del 1 och 2. Jag har sett de första två filmerna när de kom på bio, men Eclipse (2010) hoppade jag av någon anledning över...kanske behövde jag inte recensera den. Men inför Breaking Dawn del 1 bestämde jag mig för att se om alla filmer och givetvis även se Eclipse. Tur det, för jag kom fram till att Eclipse är den bättre av de tre första filmerna, och New Moon utan tvekan den sämsta.

Men låt oss sammanfatta dom:
Twilight (2008) (Regi: Catherine Hardwicke) Handlar om hur Bella flyttar till Forks i Washington State...mmm fotot är vackert och får mig att tänka på TV-serien Twin Peaks (1990). Vi får lära känna hennes naiva och lite korkade vän Jessica som är något av Bellas motsats. Bella är lite av en pojkflicka...och jag tror inte killar sitter och suktar efter henne i biosalongen. Vi får även träffa familjen Collens, där Edward is the shit!!! Bella och Edward faller pladask för varandra vid första ögonkast...men de gör det hela lite komplicerat för sig. Dessutom har Bella träffat Jacob som är son till hennes pappa Charlies bästa vän...anyway...Bella blir bästis med Jake och kär i Edward...Jake och Edward blir båda kära i Bella. Men det finns något mer i berättelsen...Vampyrerna Laurent, James och Victoria. Vampyrerna har olika former av kraftgåvor, ex: Alice kan se bitar av framtiden och Edward läser tankar. Vilket gör allt mer intressant.

Tack för det för då händer det något mer i filmen...fast den här delen är inte så tokig, lite MTV- musikvideo över den, men jag kan förstå om tjejer fastnar för den.
Annat blir det med film nr.2 New Moon (2009). (Regi: Chris Weitz)...de bytte regissör...kanske var det dumt? I denna del får vi se hur Alice och Bella blir allt bättre vänner, och Bella fyller år. Detta skall firas hos Collens och tyvärr...detta är såååå överdrivet...så skär sig Bella på paketpapper och blod kommer. Jasper (Alice "pojkvän) är nyast att bli vampyr och har svårt att hålla blodtörsten i styr. Han tar sats mot Bella, men Edward hinner mellan...dessvärre knuffar Edward Bella så hårt så hon far in i väggen och gör sig mer illa och mer blod kommer...jaha, då bestämmer sig Edward för att ljuga för Bella och säga att han inte älskar henne och att de aldrig mer skall ses...sen håller halva filmen på som en musikvideo igen...i moll, och hur dåligt alla mår. Men så kommer Jacob...och han är het, muskulös och klipper av sig håret. Wiii, tänker alla tjejer som gillar varulvar.

Jacob och Bella blir bättre vänner...och när filmen tramsat i ca 1h30min kommer den stora behållningen. Volturi i Italien, de masters of Vampyrer...Edward tror Bella är död och reser till Italien och Volturi för att be dom ta hans liv...dessvärre får han ett nej. De tycker han har en för stark gåva- tankeläsare. Men han tänker ändå se till att de avrättar honom, genom att göra ett spektakel av sig på en gigantisk festival...ja, det går som det går och det visar sig att Bella är immun mot vapyrers styrkor. Filmen slutar med att Edward friar till Bella och Bella skall bli vampyr...men inte innan hon tar examen...
Jisses tänkte jag efter denna film...men så blev det en positiv överraskning i Eclipse (2010). (Regi: David Slade). Byte av regissör igen...
I denna film är det tyvärr också en del "gosi-gos" scener...de känns gamla nu, som att vi inte har fattat att Bella och Edward älskar varandra över allt annat och att de inte kan leva utan varandra. (Romeo och Julia)...det värsta är ju Jacob som inte får Bella, han är super kär och Bella är kär i honom...men hon är mer kär i Edward, men hon vill inte att Jacob skall lämna hennes sida...oh...ok, vi bortser från detta.

I första filmen dödade Collens James, en vampyr som ville äta Bella. Hans flickvän Victora har jagat Bella till och från genom filmerna för att få sin revansch. I denna film bygger hon en armé av "new born" vampyrer. Tydligen är vampyrer som starkast de första 7 månaderna, något med vävnaderna i kroppen. Volturi har koll på detta och skulle egentligen ha stoppat det, men de vill se var det leder för att senare kunna straffa någon...de gillar att straffa och visa sin makt. Värst av Volturi är Jane, hon spelas av Dakota Fanning. Hon var ganska kass i New Moon, men i denna film är hon nästan bäst. Dessutom går varulvarna samman med Collens-vampyrerna för att skydda Bella. Här hakar jag upp mig mycket på att striden har varit och Jake har klarat sig ur striden...nästan...de har missat en "new born" och av någon anledning lyckas denna skada Jake. Hallåååå!!! Han har precis dödat ett 20-tal utan att få en skråma!!! Denna del skulle man ha hoppat helt i filmen! Den tvingades in eftersom den fanns med i boken.

Ja, det var sammanfattningen...få se nu om Breaking Dawn är bättre eller sämre än de tidigare filmerna. Spännande!

Inga kommentarer: