onsdag 2 november 2011

Bambi

Då backar vi ca 40år från gårdagen och hamnar på året 1942 då Bambi fick nytt liv av Disney. Bambi är baserad på boken "Bambi- en levnadshistoria från skogen", som den Österrikiske författaren Felix Salten (född i Budapest) skrev 1923.

De flesta vet att Bambi är en hjort...ja, egentligen är han ett rådjur- men den arten fanns inte i nordamerika och då valde Disneys team att göra honom till en vitsvanshjort. Bambi är dessutom prins- hans far är skogens konung och Bambis öde är att en dag ta över den titeln. Bambi är, precis som Micke och Molle, en ganska allvarlig och tragisk historia. Men filmerna är väldigt olika och man känner att det är 40år mellan dessa klassiker.
Bambi är ett färgsprakande musikstycke i orkesterstil. Det är musik genom hela filmen, och man jobbar med årstiderna och hur djuren i skogen lever tillsammans med en gemensam fiende- människan. Den komiska biten hittar vi i Stampe, ni vet den lilla busiga haren, skunken Blomma och i den kloka ugglan. Men detta är inte komedi i dagens bemärkelse, det handlar mer om det söta, charmiga och hur man förmänskliga djuren en aning. En av höjdpunkterna är när våren kommer tillbaka och alla handjur helt plötsligt faller pladask för alla hondjur, ett komiskt, musikaliskt konststycke.
Det tragiska är när Bambi förstår att hans mamma blivit skjuten av jägaren. I denna film får vi inte se människorna, de har alltså ingen synlig roll. Vi förstår att människorna är "onda" genom djurens prat. Kanske är det filmens budskap, att vi människor skall respektera skogens djur mer. Jag tar i allafall inte människans sida i denna film.

Men om du denna film är så fantastisk varför hamnar den på en 21.a plats då? Jo, detta är ingen barnfilm, jag kan inte tänka mig att ett barn har tålamod för Bambi. Det är vackra, konstnärliga bilder- bakgrunderna är underbara. Musikstyckena är genomtänkta och handlingen är en aning långsam. Jag kan verkligen inte tänka mig att ett barn kan sitta still och bara titta på hela denna film. Därför hamnar den på 21.a plats- den är underbar för oss 30+ tjejer...kanske kan en 14-15åring ta till sig detta mästervärk. Med på listan skall den i vilket fall!

Bambi (1942)

Inga kommentarer: