måndag 28 november 2011

Skönheten och Odjuret

Vi håller oss kvar under Disneys renässans, och hoppar till Beauty and the Beast, eller Skönheten och Odjuret som är Disneys 30.e klassiker och listans 3.a. Detta är också en musikalfilm, precis som Den lilla sjöjungfrun och Lejonkungen. Detta är även den första tecknade filmen som blev Oscarsnominerad i kategorin Bästa film.

Skönheten och Odjuret har ett tydligt budskap, man skall inte vara självisk om man är bortskämd och att man aldrig får luras av det yttre- för skönheten finns inom oss. Det kan straffa sig dyrt. Sagan är känd, men oftast har man inte koll på alla detaljer, och Disneys version är självklart en aning magisk.
Allt börjar med en bortskämd Prins som har allt. Han vägrar hjälpa en stackars ful kvinna som en kväll dyker upp vid hans slott. Hon erbjuder honom en vacker ros i utbyte mot att hon fick komma in i värmen. Men Prinsen hånar hennes ros. Hon förvandlar sig då till en underskön förtrollerska. Han ändrar sig då, men det är försent. Han förtrollas till ett Odjur och hela hans slott förtrollas även det.
Rosen han fick var magisk och om han kan lära sig att älska en annan människa innan rosen dör så bryts förtrollningen.
Hur skall detta gå då? Jo, Belle, en vacker flicka som bor i en liten fransk by, inte långt från Odjuret som bor långt in i skogen, vill något mer än att leva småstadsliv...kanske leva med ett Odjur?
Belles pappa är en mer eller mindre misslyckad uppfinnare och en dag hamnar han vid det magiska slottet, han vill bara värma sig, men istället blir han fången. Belle hittar honom och får Odjuret att byta ut hennes far mot henne. Nu är alltså Belle fånge istället.
Belles pappa, Maurice tar sig tillbaka till byn och försöker få hjälp...Gaston är en elak, självisk mansgris som försökt få Belles uppmärksamhet under en längre tid, men dessvärre blivit förödmjukad. Nu ser han sig chans att "hjälpa" (hämnas Belle) den tokige Maurice...
Det är ingen i byn som förstår att Odjuret verkligen finns...inte förrän Belle kommer hem och visar Odjuret i en magisk spegel...inte så smart av henne, men vad gör man inte när man vill få ut sin pappa från psyksjukhuset. Allt som höll på att bli såååå bra...
I denna film finns det gått om roliga figurer och sångnumren är väldigt underhållande. I den Svenska versionen får vi njuta av Sofia Källgrens stämma i Belle och Tommy Körbergs stämma i Odjuret. Dessutom finns Erland Josephson och Jan Malmsjö med.  

Skönheten och Odjuret (1991)

Inga kommentarer: