torsdag 17 november 2011

Kejsarens nya stil

Kejsarens nya stil kom år 2000, och egentligen är det kanske lite konstigt att denna, Disneys 39.e klassiker, kommer in på topp 10, men så är det. Denna film har jag valt för de lite äldre barnen, och gärna de som förstår engelska eftersom originalspråket spelar stor roll. Den skiljer sig från de tidigare disneyklassikerna då historien/manuset är skrivet för filmen(Disney) av Roger Allers och Matthew Jacobs. Man skulle kunna tro att det har något med "Kejsarens nya kläder" att göra, men det är alltså fel.
Vi befinner oss i Peru, i lamans land, där en mycket bortskämd och osympatisk Kejsare lever. Men självklart lönar det sig inte att vara självisk och "taskig" i längden.
Dessutom omger han sig med lite "skurkaktiga" och korkade medhjälpare...vilket han inte har riktigt koll på eftersom han har fullt upp med att älska sig själv. Yzma är Kejsar Kuzcos närmsta rådgivare. Hon vill få bort Kejsaren och ta över riket.
Tyvärr går allt fel och Kuzco blir förvandlad till en Lama. Han träffar Pacha, en peruiansk bonde. De är till en början ovänner, men med tiden och tvånget av varandras sällskap förändras ovänskapen till vänskap. Kuzco inser att han har mycket att lära av Pacha; vad livet egentligen går ut på.
Filmen bygger på komik, och det är ruggigt roligt med ekorrar, och en tjänare som talar ekorrianska. Men skämten är inte bra på svenska, tyvärr. Därför skall man se denna på originalspråket. De minsta barnen kan därför inte tillgodogöra sig filmen till 100%, men den är rolig för alla skulle jag tro. Den är charmigt tokig, och skurkarna är inte så läskiga som de var på Snövit, Askungen och Törnrosas tid.

Få er ett gott skratt!

Kejsarens nya stil (2000)

Inga kommentarer: