fredag 18 november 2011

the Adventures of Ichabod and Mr. Toad/ Det susar i säven och Ichabods äventyr

Varför kallas den "Det susar i säven"? Är det...the wind in the willows?
Detta är inte riktigt barnfilm...The Adventures of Ichabod handlar faktiskt om Sleepy Hollow, min generation känner garanterat till Tim Burtons film med Johnny Depp. Men Disneys version kan man nog ha missat- och då har man missat något!!!

Det är två kortare filmer som tar upp kända litterära verk från USA (Legenden om Sömninga Dalen) av Washington Irving och England (Det susar i säven) av Kenneth Grahame. Det finns en helt underbar berättar röst som knyter samman det hela. Detta är ruggigt underhållande för en 30+ tjej. Jag blev såld, direkt!!!
Vi börjar med Det susar i säven, där en padda har huvudrollen...och bor i Paddköping (Toad Hall).
Han har tre viktiga vänner, en grävling, en vattenråtta och en sympatisk mullvad. Han är väldigt spontan och handlar innan han tänkt...men som tur är ordnar det alltid upp sig, och även oskyldiga kan bli dömda. Det är en hård läxa Padda (Toad) får lära sig. Det är även här jag tror barn tappar tråden, Padda hamnar inför rätta. Vi går igenom en ganska lång rättegång. Detta är mer komiskt för oss äldre.
Skurkarna är lite överallt, men huvudsakligen vesslor och en och annan människa. Det är en smart historia...som lätt skulle kunna skrivas om till en thriller i spelfilmsform....med människor.
Så tar vi the Legend of Sleepy Hollow, eller Ichabod Crane som den också heter. Ichabod Crane var en lärare i New York, eller nej...detta var länge sedan innan New York blivit så stort och då hamnar vi en liten bit utanför, längst med Hudsonfloden vid en by som kallades Tarrytown. Men inte heller där tar historien plats, nej vi skall in bland kullar och dalar till en liten by, Sleepy Hollow, dit läraren Ichabod Crane är på väg för att jobba. Han är inte speciellt stilig (ingen Johnny Depp med andra ord) och inte är han rik. Men slug är han och han lyckas alltid få folk att erbjuda honom mat och husrum.
Men även Mr. Crane faller till slut för en kvinna. Självklart är det en mycket vacker kvinna och han är inte den ende som vill ha hennes hjärta. Nu blir detta lite skönheten och odjuret- ja, inte helt. Men konkurrenten är lite av Gaston...och Katrina är lite av Belle...Crane blir då odjuret. Hmmm, ja- ni kan ju se själva. Självklart finns lite pengar med i bilden, och en stor, fin gård.
Detta gör historien till en vuxenhistoria- girighet. Jag skall inte glömma mysteriet med den huvudlöse ryttaren heller, det var ju där Tim Burton fastnade.

Lite märkligt kanske att detta då blir Disneys 11.e klassiker, och att den hamnar på 9.e plats på denna lista! Men så är det!

the Adventures of Ichabod and Mr. Toad/ Det susar i säven och Ichabods äventyr (1949)

Inga kommentarer: