torsdag 10 november 2011

Törnrosa

Spänning, dramatik och kärlek kan aldrig gå fel. Sleeping Beauty eller Törnrosa som det svenska namnet är kom 1959 och var Disneys 16.e klassiker. Den kommer på 15.e plats på denna lista. Det är ingen som riktigt vet vem som skrivit denna saga, den har förts vidare genom åren. Den äldsta nerskrivna versionen är fransk och kommer från 1300-talet. Disney har låtit Charles Perrault stå som författare- men bröderna Grimm har också get ut en version.

Den är vackert tecknad, men ljuv musik...eller kanske är sången en aning föråldrad. Det är lite opera över det, precis som i Snövit. Men det finns en viss charm i det. Denna saga äger rum i riddartiden och när kungadömen inte nödvändigtvis krigade, utan snarare ville samarbeta. Kung Stefan och Kung Hubert trolovade sina barn, Prinsessan Aurora och Prins Philip, i hopp om att de två kungarikena en dag skulle gå samman.
Men självklart finns det en tvist även i denna saga. Kung Stefan lät hålla en fest då hans dotter föds. Många var bjudna, bland andra de tre goda feerna. Men inte den onda fen...som självklart dyker upp ändå.
De tre goda feerna skall ge Aurora gåvor. Flora ger henne skönhet, Fina ger henne sången...och när Magdalena skall ge sin gåva avbryts hon av den onda fen.
Den onda fen ger Aurora en förbannelse. Att på hennes 16.e födelsedag skall hon sticka sig på en slända på en spinnrock och DÖ!!!!
Kung Stefan ber Magdalena att göra förbannelsen ogjord. Men det går inte, hon kan dock forma om förbannelsen, och istället för att dö skall Aurora falla i djup sömn och endast den sanna kärlekens kyss kan väcka henne.
Ni hör vad dramatiskt detta är! Kung Stefan vill inte ta några chanser och låter alla spinnrockar i kungadömet brännas upp. De tre feerna beslutar dessutom att ge upp sin magi och ta med sig den lilla babyn till en stuga djupt in i skogen där de skall låta henne växa upp för att på hennes 16.e födelsedag/kväll föra henne tillbaka till slottet.
Sagan är fylld av söta detaljer och den är spännande. Den onda fen ger sig inte så lätt och hon är en av de bästa skurkarna i Disneys filmer. I denna film känns det dock som att utseendet har blivit viktigt och Disney tecknar efter den västerländska normen. Aurora är bara 15-16år och har byst och smal midja, hon ser snarare ut som en 25åring...men, men. Feerna och alla små söta djur slätar ut det hela. Den onda fen som förvandlas till en drake är mäktig och kanske lite för läskig för de yngsta.

Men detta är en underhållande saga för flickor...ja, kanske en och annan pojke också.

Törnrosa/Sleeping Beauty (1959)

Inga kommentarer: