fredag 11 november 2011

Bolt

Så skall vi göra ett jättekliv från slutet av 1950-talet till 2008, då Disney släppte Bolt. Disney har inte kommit med speciellt bra klassiker under 2000-talet, men Bolt skiljer sig från de övriga och är en mycket lyckad digital historia där man fokuserar allt på action och komedi. Man har åter valt ett djur i huvudrollen, denna gång är det en liten hund som vuxit upp hos en flicka, Penny. Bolt vet inte om det, men han är en TVstjärna, och Penny också.
Introduktionen till denna film måste vara en av de coolaste i barnfilmshistorien. Jag fångas direkt av alla actionsekvenser och tycker det är ascoolt. Först vet man inte att det är på skoj, utan man köper rakt av att detta är någon form av "SuperDog"...det blir lite som Inspector Gadget, men med lite extra, extra. Jag kan även dra paralleller till the Truman Show (1998), ni vet filmen med Jim Carrey där hela hans liv sänds i TV.
TVserien som Bolt och Penny har huvudrollen i börjar gå lite knaggligt och av någon anledning hamnar Bolt i en pappkartong som skall skeppas ända till New York. Där träffar han katten Strumpan, som försöker få honom att förstå att han inte är en superhund. Bolt är helt säker på att han har ett superskalv, lazerblick och kan springa lika snabbt som Usain Bolt. Han är även helt besluten att ta sig tillbaka till Penny i Hollywood, då han befarar att hon är i fara. Strumpan slår följe och nu börjar en roadtrip genom USA.Strumpan måste lära Bolt att vara hund...exempelvis att dricka ur en toalett...
Det tar inte lång stund innan de stöter på Roffe, en hamster som också är ett stort fan av Bolt. Han har sett honom i den magiska lådan/ TV.n...nu förstår Strumpan att Bolt är en TVstjärna och att både han och Roffe inte inser verkligheten.
Äventyret är helt ok, men början är den stora behållningen. När man sedan skall ha in musik i filmen blir den lite låååångdragen. Men den tar sig mot slutet och är en riktigt söt historia. De tre huvudrollerna är klockren. Filmen kanske är lite lång, jag vet inte exakt när man började göra längre Disneyklassiker. Jag tycker 65-75minuter var perfekt. Av någon anledning har man på senare tid gjort dom runt 90minuter...vilket inte är nödvändigt.

Bolt är en ny typ av Disneyklassiker som är väldigt modern i sin action/scifi touch. Den hamnar på plats 14!!!

Bolt (2008)

Inga kommentarer: