fredag 4 november 2011

Nalle Puhs Äventyr

Detta är faktiskt inte en lång film, utan tre korta historier samlade. A.A. Milne heter mannen bakom böckerna om Nalle Puh. Nalle Puh och hans vänner är mjukisdjur åt en pojke som heter Christopher Robin. Men i Christopher Robins fantasi lever de alla i sju-mila-skogen.

Dessa berättelser är för en yngre publik, alltså för små barn. Som vanligt med Disney är det musik med som förgyller berättelserna. Det fina med Nalle Puh är att de valt att ha kvar boken i filmen. Det hela börjar i verklig form för att sedan gå över till tecknat och du får figurerna skutta på bokstäverna i texten och berättarrösten refererar till sidnumren i boken och kapitel. Det är genialt att ha kortare berättelser och kalla det för kapitel för om de små barnen skulle tröttna, eller bara vilja se en berättelse så är det inga problem.
Fenomenet Nalle Puh är isig intressant eftersom han är en björn med mycket liten hjärna och man faktiskt höjer upp just detta. Han är en korkad liten björn, men med stort hjärta. Puh älskar honung och när denna gyllengula, söta sak kommer in i bilden tappar han allt vad uppfostran heter.
Puhs vänner är också intressanta. Vi har Kanin som faktiskt inte är speciellt trevlig och väldigt neurotisk, vi har Nasse som alltid sätter alla andra framför sig själv. Känguru är mamman i bilden som tar hand om det lilla bus-fröet Ru. Dessa två figurer är för mig de normala. Tiger är den galna, roliga figuren. Åsnan I-or är pessimisten som det ofta går fel för och sedan har vi Ugglan som är klok...eller är han det?! Intressant att det är så populärt med ugglor i Disneyfilmer- oftast är det bara en med och den skall symbolisera någon form av vishet.

Christopher Robin är pojken som alltid kan rätta ut felen som uppstår när äventyren skapas. Denna barnfilmsform är mycket uppskattad och därför skall den med inpå listan- som nr 19. Hoppas ni inte missar Nalle Puhs film- Nya äventyr i sjumilaskogen (2011) som just nu går på bio.

Nalle Puhs Äventyr (1977)

Inga kommentarer: