söndag 6 november 2011

Huvudjägarna

Ja, Norrmännen vet minsann hur man gör film. Ta en för kort norrman, släng in en dansk, lite bajs i ett dass, en ond hund, lite konst...och...jo, otrohet. Där har vi receptet på en lyckad film och allt detta hittar vi i Jo Nesbøs bästsäljande roman.

Filmen handlar om den 168cm långe norrmannen Roger Brown(Aksel Hennie) som pga sin "korthet" känner sig otillräcklig- speciellt när hans fru Diana(Synnøve Macody Lund) är en lång och vacker blondin. Roger lever ständigt i oron att hon skall lämna honom och försöker ge henne dyra gåvor ofta. Detta är en dyr vana och för att tjäna extra till det fina huset och alla gåvor stjäl Roger konst...och han är bra på det. Roger jobbar annars som rekryterare/headhunter för företag som söker VD. Tills dansken(Nikolaj Coster-Waldau) eller som han heter i filmen, Clas Greve, dyker upp. Då börjar det hända grejer...minst sagt.

Denna film är ganska rolig mellan varven, och ibland är den osmakligt äcklig, och ibland är den lite förutsägbar...och ibland kommer en hoppscen. Men andra ord så är den underhållande. Jag är positivt överraskad av filmen, den är ganska genomarbetad men bra foto, musik, skådespel, klippning och manus. Vårat grannlands regissör Morten Tydlum har gjort ett bra jobb, jag fick valuta för pengarna och är glad att det kommer norsk film på bio i Sverige!

Betyg: 4.a


Huvudjägarna (2011)

Inga kommentarer: