onsdag 30 november 2011

Robin Hood

Då är November till enda, och vi har tagit oss fram till den bästa Disneyklassikern genom tiderna, det är klassiker nr. 21- Robin Hood (1973). Robin Hood har ett tydligt budskap- Att ta från de rika och ge åt de fattiga. En klassisk saga som berättats i många former (Karl- Bertil Jonssons Julafton är en favorit), men det finns bara en trubadur-tupp, Allan i Dalen, som berättar den på detta vis.
Prins John (ett Lejon) har tagit makten i England, hans närmste anhängare är Sir Väs (en orm).
Tillsammans med Sheriffen av Nottingham (en varg) försöker de samla in skatten, allt beskattas och "invånarna" blir fattigare och fattigare. Broder Tuck (en grävling) försöker stå upp för de små, men deras riktiga hopp är Robin Hood (en räv). Robin Hood är listig...ja, han är ju en räv- och till sin hjälp har han Lille John (en björn) som inte alls är speciellt liten.
De testar alla möjliga hyss för att ta tillbaka pengarna, och det går ganska bra...tyvärr gör Sheriffen ett bra jobb med att stjäla tillbaka pengarna.
Robin Hood har dessutom ett förflutet med hovdamen Lady Marion (också en räv). De har inte sets på väldigt länge.
Lady Marion har en tjänstepiga, Lady Kluck (en kyckling) och en dag stöter de på Robin Hoods vänner. Och det leder i sin tur till att Robin Hood får reda på en bågskyttetävling, där vinnaren skall få en kyss av Lady Marion. Robin Hood ser tillfället att återförenas med sin älskade.
Det blir en intressant kamp mellan Sheriffen och Robin Hood...men vet Sheriffen egentligen vem han tävlar emot?!
Men historien slutar inte här, ni känner kanske igen bilden ovan från Jul, just det- Robin tar sig till och med in i Slottet där Prins John sover och förvarar alla skatter. Även denna film har finfina röstdubbningar eller vad sägs om Beppe Wolgers, Björn Gustafsson, John Harryson, Birgitta Andersson och Rolf Bengtsson som Allan i Dalen.
Jag tror inte det är okänt att Kung Rikard Lejonhjärta är den riktiga kungen och att han en dag skall komma tillbaka från korståget (som Sir Väs hypnotiserade honom till) och ställa allt till rätta. Men tills dess måste Robin Hood och de andra kämpa emot orättvisorna. Robin Hood är en fin förebild för alla, och därför skall han stå högst upp på listan.

Robin Hood (1973)

Inga kommentarer: