måndag 14 november 2011

Prinsessan och Grodan

Vi håller oss kvar på 2000-talet, för 2009 kom en film som Disneyteamet valde att göra "old school", vilket betyder att man tecknat filmen och inte dataanimerat den. Dessutom väljer man det utsatta New Orleans som spelplats. Nu är detta inte en nutidssaga, utan utspelar sig på 1920-tal, men Jazzen och bilderna är bra "reklam" för New Orleans.
Detta är en gammal folksaga som bland andra bröderna Grimm har skrivit, men den finns även som "the Frog Princess", vilket var en roman av E.D. Baker. Denna version är moderniserad för att passa in i USAs historia i New Orleans under 1920 talet, och är Disneys 49.e klassiker. Prinsessan och Grodan hamnar på 13.e plats på denna lista.
Den handlar om att man skall följa sin dröm...men att man aldrig får glömma vad som verkligen spelar roll (familjen i detta fall...och vänskap). Charlotte (till vänster) och Tiana är bästa vänner, men som ni ser så är de från olika klasser i samhället. Men vad spelar det för roll om man är vänner?! En dag kommer en prins till staden, Navee...han är en ganska osympatisk typ och på något vis hamnar han hos en Voodoomästare som förvandlar honom till en groda.
Så...nu är alltså prinsen en groda...hur skall det här gå då? Jo, Tiana dras in i det hela och som ni ser blir även hon en groda. Nu måste dom hitta någon, eller komma på ett sätt att bryta förtrollningen. På sitt äventyr hittar de Lewis, en Jazzspelande krokodil, han är lite av en Baloo-typ.
Det finns givetvis en del andra roliga figurer med också, och hur det går tycker jag ni skall ta reda på själva...men det är ju en gammal folksaga och Disney väljer oftast lyckliga slut. Jag kan avslöja att Voodoomästaren är lite av Jafar (Aladdin) och de onda andarna är lite läskiga. Men jag blir glad av musiken och figurerna är roliga! Det är en väldigt bra Disneyfilm.

Prinsessan och Grodan (2009)

Inga kommentarer: