fredag 25 november 2011

Den Lilla Sjöjungfrun

Disneyklassiker nr 28 och på plats 4.a hamnar Den lilla sjöjungfrun. Kanske är detta lite av en tjejfilm, who knows?! Självklart ligger H.C. Andersens saga till grund för filmen.
Ariel är en liten sjöjungfru som älskar äventyr och särskilt om hennes pappa, Kung Triton, har sagt att det är förbjudet. Tillexempel vill inte Triton att Ariel är uppe vid ytan, eftersom det finns farliga människor där. Ariels bästa vän heter Blunder och är en liten guppi, dessutom får de dras med krabban Sebastian som skall hålla koll på Ariel åt Triton.
De får även en vän ovanför ytan, Måsart- en mås som påstår sig veta mer än vad han gör.
I havets djup lever även den onda bläckfiskkvinnan Ursula med sin två elektriska ålar...tror jag de skall föreställa. Ursula är en slug, ond skurk som skrämmer de minsta barnen kan jag lova. Hon vill till varje pris härska under ytan och när Ariel kärar ner sig i en människa ser hon sin chans. Att splittra far och dotter genom att ge Ariel ben...men givetvis finns det en hake. Ariel måste ge sin röst i pant. Nu har ju inte Ariel en pipig, skrikig dryg röst, nej hon har Sissel Kyrjebøs vackra röst, så detta blir ett litet dilemma, speciellt då människopojken har hört henne sjunga, och letar efter flickan med den magiska rösten!

Men Ursula lyckas övertyga Ariel att hon kan fånga sin kärlek med sin charm och sitt kroppsspråk.
Det finns en tidsaspekt också, Ariel måste lyckas få pojken att ge henne en kärlekens kyss innan solen gått ner på den tredje dagen. Nu börjar tre roliga och charmiga dagar, speciellt roliga är Sebastian, Måsart och Blunder- de är nog de bästa sidekicksen (fint ord) som Disney skapat. Ursula är en väldigt bra skurk ocskå! Dessutom är den finfin musik i filmen, man känner att sångerna verkligen är genomarbetade, vem kan motstå "Havet är djupt"?! Den sången fick en Oscar, filmen fick även en Oscar för musiken.

Den Lilla Sjöjungfrun (1989)

Inga kommentarer: