tisdag 22 november 2011

Aladdin

Plats 7, Aladdin- den 31 Disneyklassikern och nu försöker Walt Disney Pictures få fram en klassiker per år, vilket till en början ser mycket lovande ut. Från 1986-1994 använder man sig av många författare till filmerna, och många författare är samma, alltså de jobbar på flera filmer. Detta var något av en renässans för Disney. I Sverige får man in bra dubbningsröster. Musiken får mer resurser i USA och i Sverige blir det Ingela "Pling" Forsman och Monica Forsberg som översätter texterna.

Aladdin bygger på en Arabisk folksaga- "Aladdin och Lampan"- ur "Tusen och en natt". Filmen har ett intro som fångar de flesta. Musik, text och bild är väldigt välkomponerat och det är kul att se hur mycket tid och energi som lagts ned på en barnfilm. Filmen fick 2 Oscars för just musiken.
Aladdin, en oslipad diamant, lever i staden Agrabah.
Han är fattig, ja en gatupojke och hans bästa vän är en apa, Apu.
De hittar alltid lösningar- inga tråkiga lösningar vill jag påstå- hur de skall få mat för dagen.
I staden bor även Sultanen med sin dotter Jasmine. Jasmine vill ut och se världen, hon vill inte (till skillnad då från Snövit, Törnrosa och Askungen) gifta sig med en prins och leva inne på slottsgården resten av sitt liv.
Jasmine smiter ut på marknaden, förklädd till en "vanlig" människa och hamnar förstås i knipa. Aladdin hjälper henne och vet naturligtvis inte om att hon är prinsessa. Samtidigt som detta drama pågår håller Jafar, Sultanens närmaste rådgivare, på med en ond plan som skall göra honom till häxmästare och härskare över världen. Jafar är en av Disneys skurkhöjdare tycker jag. Han är ruggigt ful och underhållande, Jago- hans sidekick och papegoja är ok. Jafar vill ha den magiska lampan, men bara en oslipad diamant kan ta den...aaaah, nu förstår ni! Jafar måste få Aladdin att hjälpa honom.
Såklart blir Jasmine och Aladdin förtjusta i varandra, och Jafars plan går inte så smidigt som han hoppats, och Anden i lampan är inte så tråkig som man kanske kunde tro. Han har dessutom sin sidekick Mattan. Äventyret är helt fenomenalt! Denna film kan alla se, jag kan inte tänka mig en film som kan få en så stor publik som denna. It's a masterpiece! Dessutom är Peter Jöback, Myrra Malmberg, Dan Ekborg och Mikael Samuelson helt fantastiska som röster och deras sång...mmmm, Yea!!!

Aladdin (1992)

Inga kommentarer: