torsdag 24 november 2011

Lejonkungen

Så har vi tagit oss in på Topp 5-listan, och den 32.a disneyklassikern, Lejonkungen. Lejonkungen anses vara Disneys största handmålade verk och var hjödpunkten av Disneys Renässans. Filmen sägs ha influerats av Shakespeare's "Hamlet"- Kungen, den unga prinsen, en ond farbror, kungamord osv- och Bibelns berättelse om Josef och Moses. Man har även tagit inspiration från Disneys Bambi (1942).


Musiken skrevs av Hans Zimmer, Elton John och Tim Rice. Filmen vann två Oscars för musik och sång, något som inte var så ovanligt för Disney under denna tid. Ni kanske redan nu förstår att detta är en ganska hemsk barnfilm, jag skulle säga att det är en familjefilm mer än barnfilm.
På savannen i Afrika lever djuren tillsammans på gott och ont, och självklart är Lejonen en art som styr. Början är som en lång, underbar musikvideo- med "Circle of Life"/ "En värld full av liv". Det är ett konstverk som får tårarna att krypa fram i ögonen, speciellt på en biograf!!
Mufasa är Lejonkung och han får en son, Simba, som så småningom skall ta över hans roll.
Men Simbas onda farbror Scar vill gärna ha makten och ansluter sig till ett gäng korkade hygenor som han vet att han kan styra över.
Det är ofta torka och mat är inte det enklaste att hitta. Scar kan lura hyenorna att han kan förse dom med mat om de gör som han säger.
Simba får en bästa vän i Nala, de är jämngamla och att en är pojke och en är flicka spelar ingen roll. De leker och barndomen verkar inget annat är skoj för en lejonunge, tills en dag då Scar säger åt Simba att han INTE får gå till elefantkyrkogården...Scar vet att Simba kommer gå dit, idén med samtalet var att väcka Simbas nyfikenhet. Simba och Nala beger sig till Elefantkyrkogården.
Hyenor jagar Simba och Nala, men Mufasa hinner dit innan något händer. Scar måste nu tänka om och med hjälp av hyenorna lyckas han få en flock gnuer i sken och nu hamnar Simba och Mufasa i stor fara. Mufasa lyckas rädda Simba, och skulle ha överlevt själv om inte Scar funnits där och knuffat ner Mufasa igen. Scar beskyller sedan Simba för Kungens död. Simba jagas sedan iväg av hyenorna och Scar antar att även Simba är död. Hyenorna släpps in i Lejonriket, som lovat.
Här kan vi väll säga att del 2 av filmen börjar. Timon och Pumbaa, en surikat och ett vårtsvin, hittar Simba och adopterar honom. De lär honom allt om "Hakuna Matata"(inga bekymmer). Simba har det riktigt bra, tills dagen då Nala "råkar" hitta honom och påminner honom om vad hans liv egentligen går ut på. Lejonen lever i svält under Scar och Simba måste återvända för att besegra Scar och återställa ordningen. Detta är svårt eftersom Simba har svåra skuldkänslor efter sin fars död.

Lejonkungen är väldigt fint tecknad och musiken är otroligt viktig. Dessutom har både originalfilmen och den Svenska versionen bra röster. Tillexempel spelas Scar av Jeremy Irons och Rikard Wolff, bättre kunde det inte bli!

Ett spännande, kusligt och glatt äventyr med massa detaljer och bra figurer. Men låt de minsta barnen se den med en vuxen.

Lejonkungen (1994)

Inga kommentarer: