tisdag 15 november 2011

Askungen

Det var en gång för väldigt länge sedan...i ett kungadöme långt borta...så levde de lyckliga i alla sina dagar...

Askungen är en av Disneys största klassiker...som vi även kan se en bit av på Julafton. Denna film är baserad på Charles Perraults version av sagan. Askungen räddade Walt Disney Company undan en svår ekonomisk kris. Den har haft nypremiär ett flertal ggr. Den hamnar på plats 12, och är även Disneys 12.e klassiker.
Askungens far är änkeman men gifter om sig, dessvärre dör han relativt ung och då visar styvmodern och hennes döttrar sina äkta sidor. De kallar Askungen för just Askungen för att förnedra henne...jag vet faktiskt inte hennes riktiga namn...någon? Askungen är alltid snäll och rar...och vacker...(Jesussyndrom).
Hon bor på en stor gård med hästar, höns, hund och katt...och så klart mössen. Djuren är hennes vänner, och som vanligt i Disneyfilmer lyckas de ge charm och komik till dessa figurer.
Styvmodern har ett extremt maktbehov. Disney är bra på att designa onda människor, de lyckas alltid få dom hemska och läskiga.
Att våga drömma...om lycka..sen kanske lyckan är lite naiv och klyschig, men varför inte? Den lyfter fram den kvinnliga avundsjukan på ett hårt sätt, kanske kommer barn att ta lärdom av denna saga, för vem vill identifiera sig med de elaka styvsystrarna när man kan ”vara” Askungen?!
Vänskap är också viktigt, för när Askungen är på väg att förlora hoppet och tron, då dyker den goda fen och gudmodern upp.
Den goda fen svänger sedan sitt magiska spö och genom Bibbidi bobbidi boo(underbar sång) förvandlar hon det som finns till hands till vad det just då behöver vara. Men förtrollningen verkar bara till midnatt. Detta är höjdpunkten på filmen!

Prinsen skall välja flicka...eftersom kungen vill ha barnbarn. Men allt är gjort med en komisk-touch, annars skulle nog dessa sagor, som många av Disneys filmer baseras på, brännas på bål.
Jack och Gus är söta sidekicks.
Katten Lucifer är mycket elak och håller på att ställa till det för Askungen. Men med hennes vänners hjälp löser allt sig till slut och hon får sin prins...

...nåja va är en bal på slottet...?

Askungen (1950)

Inga kommentarer: