onsdag 9 november 2011

Bernard och Bianca

Då är det dags för de två underbara mössen Bernard och Bianca att ta sig in på min Disneylista- de hamnar på plats 16. Denna film gick bra 1977, det år den kom, men idag känns detta som den mest underskattade Disneyklassikern. Ni som har läst om Nalle Puh ser kanske att dessa två filmer kom samma år och det händer nästan aldrig i Disneyvärlden.
Dessa figurer kommer från författarinnan Margery Sharp och hennes barnböcker "the Rescuers" (1959) och "Miss Bianca" (1962). Berättelsen håller till dels i New York vid FN och Djävulsbukten som skulle kunna ligga i New Orleans, men det låter jag vara osagt. Filmens huvudhandling är att en liten föräldralös flicka, Penny, blir kidnappad av en ond Madame Medusa som stjäl diamanter. Medusa behöver lilla Penny för att klättra ner i grottor och få fram den stora diamanten djävulsögat. Penny skickar en flaskpost och hur som haver så hamnar flaskposten hos en musförening som jobbar med räddningsuppdrag.
Bianca vill verkligen ut på äventyr och med sig tar hon Bernard. En liten muskille som vill vara modig och tuff, men som egentligen är mer av den försiktiga sorten.
Självklart finns det massor av coola bifigurer. Medusa har två krokodiler...men jag undrar om de vet att de är krokodiler för de beter sig mer som hundar.
På barnhemmet där Penny bor finns det en gammal katt som blir vän med Bernard och Bianca.
Sedan har vi albatrossen på Albatross-airlines, Orville, som skall ta Bernard och Bianca till Djävulsbukten.
Där träffar dom träffar den lilla sländan Evinrude. Alla dessa små figurer är underhållande, och jag tycker detta är en bra barnfilm. Det är självklart musik med i den och stilen är lite som Aristocats. Förutom i början då förtexterna visas på oljemålningar- stillbilder alltså. Väldigt konstnärligt, väldigt charmigt. 


Bernard och Bianca (1977)

Inga kommentarer: