måndag 7 november 2011

Pinocchio

Detta är en av de mest kända Disneyfilmer och den blev till redan 1940, Disneys andra långfilm. Sagan av Carlo Collodi skrevs på 1880-talet och är känd över hela världen. Men om man frågar någon vad Pinocchio handlar om får man oftast svaret att det handlar om en trädocka som får liv och vars näsa växer när han ljuger. Kanske vet vissa att Geppetto- han pappa/skapare- önskar sig en son och att Pinocchio blir en riktig pojke i slutet av filmen.
Men filmen är så mycket mer än så. Den är mörk och otäck, eller vad sägs om pojkarna som förvandlas till åsnor på Glädjeön, eller den läskiga valen som svalt Geppetto, Cleo och Figaro. Den visar också på att Pinocchio är lite FÖR naiv när han litar på den lömske "ärlige John". Men godheten skall segra, för det är den "Blå Fén" som i första hand gett Pinocchio liv och hon har gett honom en chans att visa ärlighet, mod och osjälviskhet. När Pinocchio har bevisat att han besitter dessa tre egenskaper så kommer han förvandlas från en marionett-docka till en riktig pojke.
Det är även i Pinocchio vi får träffa Benjamin Syrsa för första gången som är Pinocchios samvete, och det är här "Ser du stjärnan i det blå" hörs för första gången. Denna sång vann en Oscar och har översatts till en mängd språk.
Det är fantastiskt med lite tecknad filmhistoria. Jag gillar verkligen denna film som faktiskt innehåller lite olika stil på figurdesignen. Figaro och Pinocchio är tecknade på en stil och den Blå Fén på ett mer klassiskt vis. Detta är inte negativt, tvärtom väcker det mitt intresse för filmen. Den är dock lite otäck- inte sorglig- och därför skall små barn se den med en vuxen. Men det är ingen tvekan om att Pinocchio skall in på 18.e plats!

Pinocchio (1940)

Inga kommentarer: