onsdag 23 november 2011

Musdetektiven Basil Mus

Många känner till Mästerdetektiven Sherlock Holmes, speciellt nu när Noomi Rapace skall ansluta till Jude Law och Robert Downey Jr. Men om vi skulle introducera denna detektiv för ett barn skulle det kanske inte gå så bra. Men då börjar vi med Basil Mus. Han bor också på Baker Street, precis som den gode Sherlock. London 1897, vi befinner oss i Flaversham's leksaksaffär, där han firar sin dotter Olivias födelsedag. Men plötsligt avbryts firandet av en otäck, enbent fladdermus med trasig vinge. Olivia gömmer sig, men pappan blir kidnappad.
Olivia försöker sedan hitta Basil Mus. På vägen i sitt sökande stöter hon ihop med Dr. Dawson. Han känner inte till Basil, men vet var Baker Street ligger och hjälper Olivia att hitta dit.  
Olivia försöker förklara för Basil hur allt ligger till med hennes fars försvinnande. Tyvärr verkar Basil inte så intresserad till en början. Men när hon berättar om fladdermusen så ändrar sig Basil med det samma. Fladdermusen, som heter Skrället, jobbar (eller är sidekick) till den förfärliga Råttigan! Den största skurken av dom alla, den skurk som Basil till varje pris vill ta fast!
Råttigan har fångat Olivias pappa eftersom han är uppfinnare, han skall bygga en kopia av drottningen, och som så många andra skurkar, ta över kungadömet...England. Självklart jobbar Basil på fallet och även om han tror att han själv, på egen hand, löser alla ledtrådar så kan jag avslöja att han får en del hjälp av Dr. Dawson.
Men det är allt annat än enkelt att överlista den onde Råttigan. Basil och Dr. Dawson hamnar i knipa och Basil är på väg att ge upp...hur skall detta gå, skall skurken segra?!
Blir Råttigan verkligen kung av England?!

Filmen baseras på en barnbok om Basil Mus, men som ni redan förstått så är Sherlock Holmes inspirationskälla till barnboken. Detta är en mycket söt berättelse med den lilla Olivia som huvudrollen och självklart Basil Mus. Dawson är mycket bra som sidekick, dessutom har vi hunden Toby som en liten comic relief. Skrället, Råttigans Sidekick, är också underhållande. Det finns musik i filmen, och nu är operastilen bortblåst och det blir mer musikal av det hela. Trallvänligt och alla kan sjunga med. En smart barnfilm, med en gnutta litteraturhistoria. Musdetektiven Basil Mus är den 26.e Disneyklassikern och får plats 6.

Musdetektiven Basil Mus (1986)

Inga kommentarer: