onsdag 16 november 2011

Peter Pan

Detta är en speciell berättelse, och om man har tid kan man läsa det första i förtexten. Det handlar om barn och deras rätt till en barndom. Jag tycker att alla vuxna skall se denna tecknade klassiker, och sedan även se Finding Neverland (2004), som är berättelsen om hur Peter Pan-sagan blev till av J.M. Barrie.
Allt hände i London för länge sedan, där George och Marry Darling bor med sina barn och hunden Nana. Lena, deras äldsta barn- vill inte bli stor. Hon tror på en figur som kallas Peter Pan. Lena och hennes syskon träffar denna pojke som aldrig blir/blev stor. Lena har tagit hans skugga, och nu måste Peter ta tillbaka den, till hjälp har han den lilla och till synes söta fen Tingeling.
Peter Pan blir vän med Lena och hennes bröder och tar sedan med dom till landet Ingenstans (Neverland).
Tingerling blir otroligt svartsjuk på Lena och väljer att hjälpa den onde Kapten Krok att fånga Peter Pan.
Kapten Krok är pirat, och det enda han fruktar är en krokodil som tagit hans ena hand...som tur va har krokodilen svalt en väckarklocka så han kan inte smyga sig på Krok och hans pirater- eftersom han tickar hela tiden.
Peter Pan kom 1953, och visst känner man att den tecknade stilen är lik Askungen, och även sången. Denna saga är underbar för barn, och alla fantasibitar är väldigt underhållande. Det är precis som när barn leker! Eller...som barn brukade leka innan de satte sig framför datorerna och TV-spelen...och slutade leka med andra barn...

Den hamnat precis utanför Topp 10, 11.e plats alltså. Detta är Disneys 14.e klassiker!

Peter Pan (1953)

Inga kommentarer: