måndag 18 januari 2010

Snabba Cash

Dags ör Svensk film basserad på boken Snabba Cash av Jens Lapidus succéroman, regisserad av Daniel Espinosa. I rollerna ser vi Joel Kinnaman som "JW" Johan Westlund. En kille som vill passa in i Stockholms överklass, "bratklassen", stureplans innersta krets. Han studerar på handels och bor i ett litet studentrum, och på nätterna kör han svarttaxi åt Radovan(Dejan Cukic)för att tjäna pengar som går till dyra kläder. Kläder som maskerar hans bakgrund och riktiga jag.

När Jorge(Matias Padin Varela) rymmer från fängelset får JW uppgiften att föra honom till Radovan. Det går nu upp för JW att han har hamnat i den innersta kretsen av knarklangare/handlare. Men då han är i stort behov av pengar för att få leva i den klass han vill identifiera sig med så skyr han inga medel, förrän det är försent.
Jag har inte läst boken, har hört att den skall vara riktigt bra så det blir att läsa den nu. Tyvärr är inte filmen mycket att ha. Den börjar bra och leder in publiken på ett spännande spår och man tror att detta blir en bra upplevelse. Men den blir på tok för lång och osammanhängande. Tillexempel nämns JW's syster och till ingen nytta, jag förstår inte varör hon nämns???? för man lämnar det hängande i luften. Kärlekshistorien blir pannkaka, och tyvärr sitter jag mest och väntar på att det hela skall ta slut.

Men Joel Kinnaman är mycket bra som JW, och skådespelet i stort är bra. Musiken/ljudet kunde ha genomarbetats bättre, bilderna är ganska bra, ibland har man handhållen kamera, och bilden blir skakig för länge, som ger en åksjuk känsla. Denna effekt vill man självfallet åt, men man måste också känna en balans så att publiken inte känner "nu räcker det".

Tyvärr ingen succé för filmen, blir intressant att läsa boken och se "what the fuzz is all about"!

2.a till Snabba Cash

Inga kommentarer: