söndag 31 januari 2010

Mannen på Taket

En Svensk filmklassiker får det bli idag...sista januari 2010, tänk att det redan gått en månad! Snön ligger vit på taken, har man sett på maken. Kallt är det också, så det blir att kura ihop i soffan och titta på Martin Beck.
Ja, men inte den massproducerade Peter Haber varianten, och inte heller någon där Gösta Ekman och Rolf Lassgård spelar Beck och Larsson. Nej, i Mannen på Taket (1976) är det Carl-Gustaf Lindstedt (1921-1992) som spelar kriminalkomissarien Martin Beck och Thomas Hellberg spelar Gunvald Larsson. Sven Wolter är med i rollen som Lennart Kollberg. Bo Wideberg har regisserat filmen som är basserad på kriminalromanen "Den Vedervärdige Mannen från Säffle", 1971 av Sjöwall/Wahlöö. Man måste ju älska boktiteln, vedervärdig är ett underskattat ord!

Komissarie Stig Nyman har hamnat på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm, och en natt blir han brutalt mördad. Beck blir inkallad och startar en utredning tillsammans med komissarie Rönn. Samtidigt som utredningen på komissarie Nyman pågår klättrar en beväpnad man upp på ett tak i centrala Stockholm och börjar skjuta på förbipasserande.
Mannen på Taket kan ni se ikväll på SF-kanalen kl. 20.00

Inga kommentarer: