onsdag 27 januari 2010

Smultronstället

Dags för lite Ingmar Bergman!!! I klassikern Smultronstället från 1957 får vi se svenska filmstjärnor som Victor Sjöström, Bibi Andersson och Max von Sydow. Filmen är svart/vit och den perfekta längden 90min.
Isak Borg (Victor Sjöström) är en pensionerad professor som levt ett ensamt och relativt händelselöst liv, speciellt på äldre dagar. Nu skall han resa till Lunds Universitet för att ta emot en utmärkelse (Jubeldoktor-doctor jubilaris någon som varit doktor i 50år) för sitt arbete. På resan dit möter han olika människor som gjort avtryck i han liv. Han gör helt enkelt en återresa i tiden som inte är allt för trevlig. Han kommer till insikt att valen han gjort i sitt liv har lett honom till detta kala, ensamma och gråa liv han nu lever. Han möter sina värsta tankar i intressant gestaltade drömmar.


Denna bild är från en drömsekvens som blivit känd, det är klockan utan visare, och senare står Isak mittemot en vålnad utan ansikte, effektfullt a la Bergman.
Filmen är intressant och lugn i tempot. Den ger en tid till eftertanke samtidigt som historien utvecklar sig. En av Ingmar Bergmans bästa filmer, och måste ses av filmintresserade.

Inga kommentarer: