måndag 25 januari 2010

It's Complicated

1998 fick Nancy Meyer chansen av Disney att regissera The Parent Trap, ett manus som hon själv skrivit. Och det är främst det hon är, manusförfattare. Men efter denna komedi så har regin fått fart. What Women Want (2000), Something's Gotta Give (2003) och the Holiday (2006). Det är inte svårt att se vilken genre som är Nancys specialitet, romantiska komedier- med en moralisk tvist!!! Hon inte bara regisserar utan skriver och producerar oftast sina filmer själv. En riktig kvinnlig filmmaker, med andra ord.

I denna filmen spelas huvudrollerna är filmstjärnorna Meryl Streep, Steve Martin och Alec Baldwin. Då förstår ni att det handlar om människor i deras bästa år, och deras problem. Jane (Meryl Streep) och Jake (Alec Baldwin) var gifta i många år och har tre barn tillsammans. Men för ca 10 år sedan knakade det i äktenskapet och Jake var otrogen. De skildes, en skilsmässa som tog hårt på Jane och barnen, Jake gifte om sig med en ung, snygg tjej och detta gjorde det inte lättare för Jane.

Nu börjar detta äktenskap skava för Jake och han är inte så säker på att han gjort rätt i att gifta om sig. Desperat försöker han med sin manliga slughet att få tillbaka Jane. Samtidigt som Jane börjar intressera sig för sin arkitekt Adam (Steve Martin). Steve Martin spelar en väldigt alldaglig roll, och det är väldigt skoj att se honom i en sådan roll.

Barnen spelar också en stor roll i historien, och den är, som alltid med Nancy Meyerfilmer, väldigt jordnära, skruvad och trotts att jag ifrågasätter vissa delar så tycker jag att det finns en tråd av realism hela tiden. Jag uppskattar John Krasinski som spelar Harley, Jane och Jakes äldsta dotters pojkvän. Denna skådis har vi sett i Jarhead(2005) och the Office- den amerikanska versionen.

Filmen är för en äldre publik, men den yngre publiken kan identifiera sig med barnen i historien, så vist kan man se den...men denna film fungerar lika bra på din platt-TV hemma.

Betyg: Bioaktuell 4.a

Inga kommentarer: