måndag 4 januari 2010

Sherlock Holmes- 4 januari

Dags för en film som precis haft premiär. Sherlock Holmes, 2009. Guy Ritchie kom inte för så länge sedan ut med Rocknrolla (2008) och nu är det dags igen för en storfilm som fått uppmärksamhet runt om. I huvudrollen som Sherlock Holmes ser vi Iron Man(2008) skådisen Robert Downey Jr. som har fått ett uppsving efter filmer som Zodiac(2007) Tropic Thunder(2008) och the Soloist(2009). Downey Jr.'s styrka sitter i sarkasm och kroppsspråk...jag var väldigt osäker om han verkligen var rätt man för denna roll. Jag har inte läst någon Sherlock Holmes roman, med några av novellerna har jag klämt. Och vist tänker man sig Holmes som en lite äldre vis man som sitter på kammaren och funderar ut teorier om hur ett brott kan lösas. I denna Guy Ritchie-version kan vi räkna bort en del av det karaktäristiska av Holmes.

Downey Jr. är mer väldtränad som Sherlock Holmes än när han spelar Tony Stark i Iron Man. Detta pga. Holmes är en utmärkt slagskämpe både vid brottsplatser och vid slagsmål då man kan satsa pengar. Man har sparat pipan och att han gärna sitter på sin kammare och experimenterar, något som jag uppskattar då jag inte håller med Mr. Ritchie och co i valet av att göra Sherlock Holmes, mästerdektevtiven, till en actionfigur...han får Batman att se blek ut!

Sidekicken, dr. Watson spelas av Jude Law, som även han kan slåss...så vi kan ju säga att han får Robin att se blek ut! Dr. Watson är dock lite lugnare och förnuftigare än Holmes och vissa drag känns igen från litteraturen.

Men nog om det, handlingen är nyskriven, det är alltså ingen roman som blivit film. Det handlar om svart magi och skurken heter Lord Blackwood och spelas av Mark Strong. Han är en ganska känd birollsskådis, och vi kunde se honom i Guy Ritchies Rocknrolla. Strong fungerar bra som osympatisk skurk, men får inte Jokern att blekna. Sedan finns det givetvis en snygg tjej med i bilden som ställer till oreda i Holmes värld. Den sköna Irene Adler (spelas av Rachel McAdams), som är mästerlig på att tänka och på att slåss...nästa film handlar om henne och Catwoman...

Lord Blackwood blir dömd till hängning, men återuppstår, ni vet som Jesus också gjorde...så det går faktiskt! Han sprider skräck i London då han vill att alla skall lyda honom. Lord Blackwood använder sig av svart magi...eller?

Huvudstoryn är lite för simpel, och ibland förklaras det lite väl mycket, kunde låta mig få fundera lite mer. Fotot är väldigt snyggt, skådespelet bra och effekterna underhållande. Högsta betyg går dock till Ljudet!!! Ljudmattan, vilket innebär allt ljud- musik, ljudeffekter, dialog m.m. är väl genomtänkt och genomarbetat och bara det gör den värd att se. Det är med andra ord en bra actionrulle, men varför skulle man dra in Sherlock Holmes i det? Den kunde ha hetat "Lord Blackwood Strikes Back". Filmer förtjänar en klar 3.a och i vissa fall en 4.a...men nej, det blir en 3.a- värd att se på bio!

Inga kommentarer: