fredag 29 januari 2010

Letters from Iwo Jima

2006 gjordes en TV-serie som heter "Flags of Our Fathers" som tar upp sex historier om men som reste Amerikansk flagg vid Iwo Jima, som då leder till en vändpunkt i Andra Världs Kriget. Bakom serien står ingen mindre än Clint Eastwood. Senare samma år gör Clint Eastwood filmen Letters from Iwo Jima, filmen släpps sedan 2007.
I Letters from Iwo Jima får vi följa den Japanska sidan, med General Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe) i spetsen. De kämpar för att deras land inte skall falla i Amerikanska händer. Men General Kuribayashi följer inte överordnadernas order, eller metoder, och detta ogillas. Med sig vid sin sida finns bland andra den unge Saigo som i vanliga fall är en fattig bagare, men nu får kämpa som soldat.

Filmen är väldigt vacker att se på, och effektivt berättad. Gillar man krigsfilmer så skall man absolut se den, men vist börjar man bli lite trött på Andra Världs Kriget filmer nu...men denna har en annorlunda stil och vinkel. Har man dessutom sett "Flags of Our Fathers" så kommar man in i historien snabbt. Det är dock inget krav på att ha sett TV-serien för att kunna tillgodogöra sig filmen.

Visas på TV 8 ikväll kl. 20.00- så inget Let's Dance!!!!

Inga kommentarer: