torsdag 7 januari 2010

Apocalypse Now (redux)

Ja, denna 202min långa version av klassikern från 1979 (som är 153min) går inte av för hackor. Om man letar efter en actionspekad krigsfilm så kanske inte denna film är något att se. Men vill man se en krigsfilm med långsamt, psykande tempo och där fotot och ljussättningen är extremt genomtänkt så är Apocalupse Now redux av intresse.

Francis Ford Coppola har gjort denna film om vietnamkriget. I filmen ser vi Matin Sheen, Harrison Ford, Robert Duvall, Dennis Hopper och Marlon Brendo. Den handlar om en soldat som får i uppgift att döda en annan soldat. Willard (Martin Sheen) skall ta sig från Saigon i Vietnam upp genom Kambodia, till flodens slut, där Kurtz (Marlon Brando) håller till, det är han som skall dödas.

Filmen är intressant då det är sparsamt med dialog och man försöker att gestalta hur dessa soldater/människor/individer mår under så extrema förhållanden. Hur kan ett männskligt psyke hantera det som pågår och det man tvingas till att utföra. Blir alla mer eller mindre galna till slut. Kan man distansiera sig till vad USA håller på med...vad är rätt?

Om ni inte redan har sett denna klassiker så är det ett måste under 2010!!!


Inga kommentarer: