torsdag 22 april 2010

Independence Day

Underskattad actionfilm om utomjordingar som ser slajmiga och äckliga ut. Med Will Smith och Jeff Goldblum som ett bra radarpar. Jeff Goldblum lyfter hela showen. Som president ser vi Bill Pullman och han är smörig och fåningt självuppoffrande, precis som en amerikansk president skall vara. Regisserat har Roland Emmerich, en tysk regissör som just nu håller på med två uppföljare, annars har han gjort Godzilla (1998), the Patriot (2000), the Day After Tomorrow (2004), 10 000 B.C. (2008) och 2012 (2009).


Allt börjar med att kommunikationssytemen världen över beter sig konstigt. Först fruktar man meteorer, men senare upptäcker man gigantiska rymdskepp över stora städer som New York, Washington DC och Los Angeles. Man försöker kommunicera med rymdskeppen men misslyckas. David Levinson (Jeff Goldblum) är en föredetta vetenskapsman och snubblar över information om att dessa varelser inte är goda, och att de planerar en attack om mindre än 24h...vilket leder oss in på den 4 Juli...4th of July (Usa's Independence Day). Militären är redan inkopplad och Area 51 kommer att avslöjas, en plats där amerikanska forskare håller till och vet mer om utomjordingar än vad regeringen och Presidenten vet om. Men var kommer Will Smith in då? Jo, han är Captain Steven Hiller och paras ihop med David för att resa upp till moderfarkosten och ställa till bus.

Hyffsat skådespel, bäst är Jeff Goldblum och hans klockrena taiming i replikerna. Will Smith gör det han är bra på, överspänd militär. Snygga effekter och väldigt underhållande. Fyller sitt syfte, hjärndö action!

Independence Day (1996) ikväll på TV6 kl. 21.00

Inga kommentarer: