måndag 19 april 2010

Änglavakt

Ett Svenskt drama, igen...med Mickael Nyqvist, igen...oh, my. Vi har verkligen inte många skåespelare i Sverige. Här spelar Nyqvist mot Izabella Scorupco och den franska filmstjärnan Tcheky Karyo. För manus och regi står Johan Brisinger som gjort Underbara Älskade (2006) och En Del Av Mitt Hjärta (2004) som nog är hans bästa film.

Filmen handlar om en familj som vilken annan som helst. Mamma Cecilia (Scorupco) pappa Ernst (Nyqvist) och sonen Alexander (Melker Düberg). Alexander har en marginell nedsättning i hjärnan, som man inte får veta mer om. En dag leker Alexander i parken och svimmar av. På sjukhuset får vi veta att Alexander fått en hjärnblödning och han fallit i koma efter operationen. Sakta men säkert glider han ifrån livet.
Handlingen vänder sig till relationen mellan Cecilia och Ernst som hanterar detta helt olika. Cecilia letar efter en djupare mening med det som händer, och Ernst förlorar hoppet då han lyssnar allt för ingående på läkarna (som inte verkar vara riktigt kloka). Så dyker Walter upp (Tcheky Karyo, Niktia 1990, Taking Lives 2004) en fransman med en ovanlig gåva och han vill hjälpa familjen. Men vem är det egentligen som behöver hjälp?

Filmen börjar ganska fånigt med snabba klipp mellan halvkassa scener som skall förklara hur bra familjen har det och hur mycket dem tycker om varandra. När Alexander väl hamnat i koman koncentreras historien till relationen mellan Cecilia och Ernst och senare också Walter, och det är då filmen tar fart. Det är långa tagningar och skådespelarna får plats på riktigt. Jag var orolig för Nyqvist, men han växer med rollen och gör mig inte besviken. Scorupco är lite ostadig, ibland fungerar inte hennes repliker alls. Tcheky Karyo är den största behållningen av filmen, han lyfter och bär filmen långt.

Filmen vänder sig till föräldrar, för det är dem som kommer att identifiera sig med Cecilia och Ernst. Att ha ett barn som hamnar i koma och är på väg mot döden kan bara ni som är föräldrar på riktigt leva er in i. Men jag tycker denna film fått oförtjänt mycket skit från kritiker, den är absolut värd att se...speciellt av läkare! Läkarna (en spelas av Ewa Fröling) ger inget hopp utan ger bara hemsk fakta. En läkares ord väger tungt, visst skall de ge fakta, men också hopp och förståelse till de anhöriga- annars kommer de ju ha psykfall på avdelningen till slut.

Änglavakt (2010) betyg 3.a på bio!

Inga kommentarer: