torsdag 15 april 2010

Blood Diamond

Är det någon roll som Leonardo DiCaprio borde ha fått en Oscar för så är det för rollen som Danny Archer i Blood Diamond. Han blev nominerad, och filmen fick totalt fem nomineringar och vann ingen oscar...mysterium! Den är regisserad av Edward Zwick som även gjort Legend of the Fall (1994) kommer ni ihåg den filmen...med Brad Pitt och Anthony Hopkins, riktigt bra film. Sen gjorde Zwick the Last Samurai (2003) som jag personligen inte gillade, men vet fick bra kritik. Men denna film överglänser dessa filmer.

Filmen handlar om inbördeskriget i Sierra Leone och där diamanter blir smuglade och stulna till höger och vänster för narkotikahandel. Archer (DiCaprio) är mitt i härvan och möter där Solomon (Djimon Hounsou), en man som mot sin vilja tvingas jobba i diamantgruvorna men nu har blivit tillfångatagen av regeringens armé. Solomon har hittat en gigantisk diamant som han håller gömd, dessvärre vet rebellerna om detta. Archer ser sin chans att göra ett byte med Solomon, diamant mot familj... Archer träffar även Maddy (Jennifer Connelly), en journalist som vill göra skillnad. Hon får Archer att börja inse saker och sakta börjar han ändra uppfattning.

Filmen är väldigt välspelad och karaktärerna är intressanta och vi lär känna dem väl. Dessuom är det ett tungt manus. En väldigt bra och sevärd film.

Blood Diamond (2006) ikväll på TV6 kl.21.00

Inga kommentarer: