tisdag 20 april 2010

Barry Lyndon

Ricktigt bra krigsdrama av Stanley Kubrick, efter novel av William Thacheray. Filmen var nominerad till Oscar i sju kategorier och vann fyra för kostym, art-direction, cinematografi och musik. De övriga tre var nominerade till Stanley Kubrick själv, men han fick alltså gå hem utan Oscar.

Ryan O'Neal spelar Barry Lyndon som är en bondpöjk i en liten by på Irland. Han är kär i sin kusin, men hon skall gifta sig med en annan. Barry utmanar den Brittiske Kapten John Quin (som är den som skall bli kusinens man) på duell. Barry vinner duellen, men tvingas då fly landet. I flykten blir Barry rånad och till slut finns det ingen bar lösning på allt förutom att bli soldat i den Brittiska armén som just nu kämpar i den sjuåriga kriget.

Det blir en hel del omkastningar i Barrys liv, vilket är intressant och väl gestaltat. Självklart kommer det in mer kärlek i historien, väldigt speciell och annorlunda kärlekshistoria dessutom. Barry växer under sin resa och får värderingar som färgar honom. Jag vill inte avslöja mer, för även om man inte har Canal+ så bör man någon gång i sitt liv sätta sig ner med Kubrickfilmerna och titta på dem, för Kubrick är en av de större filmskaparna i vår tid.

Priserna filmen har vunnit talar sitt tydliga språk, detta är ett konstverk, kostym och smink är otroligt vackert, det är 1700-tal och alla vet att modet på den tiden innehöll mycket tyg! Foto är otroligt vackert likaså.
Barry Lyndon (1975) ikväll på Canal+Drama kl. 21.00

Inga kommentarer: