måndag 24 maj 2010

Prince of Persia: The Sands of Time

Mike Newell som på 1990-talet gjorde Four Weddings and a Funeral, Donnie Brasco och Pushing Tin fick efter Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) förtroendet av stjärnproducenten Jerry Bruckheimer (Pirates of the Caribbean, CSI-TvSerien m.m.) och Walt Disney att regissera denna film som är basserad/inspirerad av TV-spelet.

Vi befinner oss i det fantastiska landskapet av medeltidens Persien, familjefejd om tronen är i fokus. Dastan (Jake Gyllenhaal) blev som liten pojk "adopterad" av Kung Sharaman som redan hade två söner, Tus (Richard Coyle) och Garsiv (Toby Kebbell). Vid sin sida har Kung Sharaman sin yngre bror Nizam (Ben Kingsley) som inte är nöjd med att bara vara Prins.

För en tid sedan lät Gudarna skapa en sandstrom för att förgöra människan då hon belv allt girigare och elak. Men en flicka visade sig ha en rent hjärta och ville offra sig själv för mänskligheten. Gudarna belönade henne med en dolk som med en speciell sorts sand (Sanden hålls gömd i ett stort timgals under jorden.) kan styra över tid i korta drag. Men dolken och den magiska sanden får inte felanvändas, och flickans uppgift är att skydda timglaset med sand och dolken. Dessvärre får onda skurkar reda på dolken och timglasets krafter och om man vill kan man använda sanden för att förändra öden som redan inträffat.

Olyckligtvis hamnar Dastan mitt i ett stort missförstånd då han anklagas för att ha mördat kungen, han flyr med prinsessan Tamina, som bara följer med då hon ser att Dastan har fått tag på dolken. Deras relation är minst sagt intressant och de munhuggs som Han Solo och Prinsessan Leia i Star Wars (1977).

Gemma Arterton spelar den vackra prinsessan Tamina, Gemma som slog igenom i James Bondfilmen Quantum of Solace (2008) såg vi senast i Clash of the Titans (2010). Alfred Molina spelar Sheik Amar, som spelar en stor komisk funktion i filmen. Det känns lite som att Pirates of the Caribbean möter the Mummy, med en smula av Aladdin och the Count of Monte Cristo...ja, jag hittar många filmer i denna film, så den är inte så nyskapande,kanske...men på något vis sugs jag in i det och bilderna/animation/foto är snyggt. Specialeffekterna är också bra, jag gillar hur man gestaltar sandens effekt på den som använder "Dagger of Time"/tidsdolken. Jake Gyllenhaal är superbra som Dastan, charmig och vältränad, han har skapliga stunts, om han gör dem själv låter jag vara osagt, det är i allafall imponerande att sitta och se actionsekvens efter actionsekvens och bara njuta.

Betyg: 3

Prince of Persia: The Sands of Time (2010) Bioaktuell

Inga kommentarer: