torsdag 6 maj 2010

I Confess

Alfred Hitchcock var en imponerande man inom filmskapandet. Specialist på thriller/crime genren och film-noir. Många stora skådespelare har fått fina framgångar i hans svart/vita och färgfilmer. Idag finns det samlarboxar att köpa om man har ett djupare intresse för hans filmer som han lämnade efter sig. En av dem är I Confess där Montgomery Clift spelar huvudrollen som Father Logan.

I denna film får vi följa Fader Logan som jobbar i en Katolsk kyrka i Quebec. En dag får han ta emot en bekännelse/biktning av Otto Kellar som under ett inbrott hos sin arbetsgivare, advokat Villette, även "råkar" dödade honom. Polisen utreder händelsen och ju mer de gräver destå mer pekar allt mot fader Logan, men Logan kan inte berätta det han vet. Villette hade dessutom inte vitt mjöl i påsen, han hade en hållhake på den vackra Ruth Grandfort (Anne Baxter). Så för vissa var mordet inte så tokigt...

Intressant hur ett mord kan vända upp och ned på en individs liv och ställa allt till rätta i en annans. Skojigt också hur poliseninpektören Larrue spelas av Karl Malden.







I Confess (1953) ikväll på Tv1000 Classic kl. 18.00

Inga kommentarer: