måndag 3 maj 2010

Iron Man 2

Uppföljare kan bli mindre lyckade än den första filmen. Vi mins the Matrix (1999), the Mummy (1999) och Pirates of the Caribbean (2003). Men jag vill ändå hävda att den andra filmen kan hålla hög klass. Jag tänker på Terminator 2 (1991), Gudfadern II (1974), Aliens (1986), Batman Returns (1992), the Bourne Supremacy (2004) och Iron Man 2 (2010).

Viktigt i en uppföljare är att man har kvar ensemblen. Jag tror det är många filmskapare som underskattar personkemin mellan skådespelare. Tänk bara på George Lucas när han skulle göra sina "nya" Star Warsfilmer; episode I, II och III. Det finns ingen personkemi mellan Qui- Gon Jinn (Liam Neeson) och Obi- Wan Kenobi (Ewen McGregor), ingen kemi mellan Amidala (Natalie Portman) och Anakin (Hayden Christensen) ...och hur trovärdigt blev det...jämför med kemin mellan Luke (Mark Hamill) och Han (Harrison Ford) för att inte tala om Leia (Carrie Fisher) och Han. Ni kan kolla youtube och sök på Star Wars: the Phantom Menace review, så får ni upp sju korta avsnitt om denna film som är minst sagt intressant recenserat!

Viktigt, viktigt alltså med ensemblen, den ende som bytts ut i Iron Man 2 är Rhodey som spelades av Terrence Howard i första filmen, han spelas här av Don Cheadler. Annars är de flesta viktiga tillbaka; Robert Downey Jr. (Iron Man/ Tony Stark), Gwyneth Paltrow (Pepper Potts)och Jon Favreau (Happy, Jon har även regisserat) sen slänger vi in lite andra askända filmskådisar som Scarlett Johanson, Samule L. Jackson och Mickey Rourke...ja, sen får vi inte glömma semi-kändisarna Sam Rockwell och Clark Gregg. De fyller viktiga funktioner i filmen.

Storskurken spelas av Mickey Rourke och heter Vanko, han är Ryss. Semiskurken, den girige politikern Hammer spelas av Sam Rockwell. Det är bra om ni sett första filmen för denna film börjar ca sex månader efter den första filmens slut. Den amerikanska regeringen och militären vill att Stark lämnar över modellen för Iron Man så att de kan använda denna utrustning i strid. Alla militärer skall alltså bli Iron Man. Men det tror inte Stark löser några problem, dessutom hävdar han att de övriga länderna i världen ligger långt efter i utvecklingen när det gäller denna typ av energikälla. Samtidigt håller Tony Stark på att dö. Palladium som är energikällan i den lilla manick som hjälper Stark att hålla sig vid livet (se första filmen för skadan) håller alltså även på att ta kol på honom.

Tyvärr så har Stark fel när det gäller utvecklingen i andra länder, då hans far jobbade med pappa Vanko en gång i tiden, så har ju även Vankos (som är son) fått tillgång till mycket av det material Stark själv har tillgång till. Vankos pappa dör i början av filmen, och på något vis känner Vanko ett hat mot Stark och reser till USA för ett litet vendetta. Hammer, som är en girig politiker och vapenhandlare, vill gärna ha Iron Man utrustningen, men eftersom Stark inte vill ge med sig blir Hammer väldigt glad att hitta en allierad som kan hjälpa honom utveckla en egen utrustning. Självklart är inte Vanko så dum så att han gör det på riktigt-utan låtsas bara hjälpa Hammer. Istället tar han kontroll över alla Hammers datorer och utrustningar och kan på så vis kan han leka krig med USA innifrån USA.

Sen händer det en massa annat också. Stark har fått storhetsvansinne, han skall ju dö...så han lever lite överdrivet playboy, men det är lite småkul. Pepper får ta över företaget, Happy är en rolig sidekick (bättre än JarJar Binks). Åh, just det Scarlett, Sam och Clark eller som de heter i filmen; Natasha Romanoff, Nick Fury och agent Coulson driver sin egna lilla mystiska/hemliga agentur, men är på Starks sida. Kom ihåg att det är post-kredit scener på denna film!!! Sitt kvar efter eftertexten.

Snygga effekter, kanske inte lika klockren humor som i första filmen. Manuset är inte heller lika starkt, men Mickey Rourke är bra som skurk.

Iron Man 2 (2010) betyg 3!

Inga kommentarer: