torsdag 27 maj 2010

The Dark Knight vs. Eurovision Song Contest

Andra filmen av de nya Batmanfilmerna där Christian Bale spelar Bruce Wayne. Christopher Nolan har regisserat, han regisserade även Batman Begins (2005), men slog igenom på riktigt som regissör 2000 med Memento.

Den första filmen fick lysande recensioner, och denna film färgades tyvärr av att Heath Ledger dog strax efter inspelning. Heath Ledger spelar Jokern. Ni som är Batman- fan och har sett de tidigare Tim Burton versionerna kommer ihåg Jack Nicholson som Jokern i den första filmen från 1989. Heath Ledger hade alltså en del att leva upp till, och det gör han absolut (fick en Oscar). Men filmen tror jag fick bättre recensioner än den förtjänade. Filmen är bra, och skall absolut ses, men i mina ögon når den inte upp till Batman Begins.

Förutom Heath Leadger och Christian Bale ser vi Michael Caine som Alfred, Morgan Freeman som Lucius Fox och Gary Oldman som polisdet. Gordon. Rachel, Bruce Waynes "kärlek" spelas i denna film av Maggie Gyllenhaal (hennes bror gör just nu succee på vita duken som Dastan i Prince of Persia), dessvärre fungerar hon inte speciellt bra i den rollen. Jag tyckte Katie Holmes som gjorde rollen i Batman Begins var kass...men detta blev ingen förbättring. Ett till minus är Aaron Eckhart som Harvey Dent (senare TwoFace). Han är riktigt kass...tyvärr.

Men filmen är snyggt gjord, Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine, Morgan Freeman och Gary Oldman gör riktigt bra jobb.

The Dark Knight (2008) ikväll på Canal+Hits kl.22.00

Inga kommentarer: