onsdag 3 mars 2010

Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street

Broadwaymusikaler blir ofta film, Chicago (2002), the Phantom of the Opera (2004) och the Producers (2005) är några musikaler som lyckats på vita duken. Här är det Stephen Sondheims musikal som Tim Burton vill filmatsisera. Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street (2007) är en drama/thriller/skräck musikal som handlar om orättvisor, kärlek och hämnd.

Benjamin Barker (Johnny Depp) lever ett stillsamt liv i London med sin vackra fru, Lucy och deras lilla dotter Johanna, tyvärr kommer svartsjuka ivägen i form av domaren Turpine (Allan Rickman). Han tar det han vill ha och Benjamin Barker blir dömd för något han inte gjort och landsförvisas. Efter 15 år återvänder Barker under identiteten Sweeney Todd. Nu börjar en hämnd utan dess like, till hjälp har han änkan Mrs. Lovett (Helena Bonham Cater) som hyr ut utrymme åt hans "barbershop".

Känner ni igen historien? Ja, jag kan inte påstå att den är ny, jag gillar den bäst i Alexandre Dumas the Count of Monte Cristo (2002). Men detta är en musikal, ingen skönsång, men absolut helt underbart ändå. Dessutom är Tim Burton väldigt bra på den gråa och kalla tonen som han ofta färgar sina filmer i. Kostym och smink är perfekt även denna gång. Dessutom tar jag av mig hatten för Sacha Baron Cohen aka Borat som är med, men ni får hitta honom själva...utmaning:)

1 kommentar:

Fredrik Ericsson sa...

Jag är lite pinsamt svag för musikalfilmer, den här var svinbra. Även "Hairspray" från samma år var underhållande, men den hade ju lite annan framtoning ;-)