torsdag 4 mars 2010

Alice in Wonderland

Disney's Alice i Underlandet kom 1951 som tecknad film. Den filmen är minst sagt konstig. Alice har den bästa fantasin, men det är inte vackra drömmar utan snudd på mardrömmar hon drömmer. En liten dörr som kan tala, små tjocka pojkar som bara babblar på om inget alls, en vit kanin som är sen, en randing katt som kan försvinna när det passar, en blå larv som röker på och talar i gåtor, en knasig hatmakare och påskharen som bara vill dricka te, och en självisk hjärter dam som lever med den fege kungen. Filmen handlar egentligen inte om någonting, eller om Alice underligga fantasi.

Jag växte upp med alla Disney's tecknade klassiker och Alice har varit med mig länge och jag har till och med identifierat mig en aning med henne när jag var liten.

Nu har alltså Tim Burton kommit med sin version, och som så många gånger förr ser vi Johnny Depp (Mad Hatter-hattmakaren) och Tim Burtons fru Helena Bonham Carter (hjärter dam-red queen) i filmen. I denna film behandlar Burton historien som att denna dröm återkommer i Alice liv. Alice (Mia Wasikowska) har hunnit bli 19 år och det är inte första gången hon besöker Wonderland- Underlandet. Det mesta finns med från den tecknade filmen, men det är läskigare och man har kastat in en god dam/drottning, den vita drottningen (Anne Hathaway) och en del monster som Alice måste besegra. Det pågår alltså ett krig i Underlandet.

Filmen är snyggt gjort, och det börjar vi bli bortskämda med, kostym och smink genialiskt. För mig som tjej är det skoj att se Alice olika klänningar som hon byter mellan då hon krymper och växer om vartannat. Ljudet/musiken är kanon. Skådespelet är mycket bra, och när den pårökta larven är röstsatt av Alan Rickman så är lyckan gjord. Stephen Fry är kattens röst och Cristopher Lee får ge röst åt den mest fruktade draken Jabberwocky- han säger inte mycket, men den rösten går inte att ta miste på.

Minuset i filmen är att den tappar tempo och känns lite seg. Men alla som gillar historien om Alice- för man bör veta vad det handlar om innan, så speciell och skruvad är sagan- kommer att gilla denna film.
Alice in Wonderland (2010) 4a

Inga kommentarer: