söndag 12 februari 2012

Stjärnornas Krig del I: Det mörka hotet 3D

Kan 3D rädda George Lucas flopp från 1999?

Många älskar Star Wars trilogin, och då talar vi episoderna IV, V och VI. När det sedan blev snack om att det skulle bli ytterligare en trilogi så flög fansen (jag är en av dom) i taket och hade höga förväntningar. Det fina med de tidiga filmerna är personkemin mellan skådespelarna (Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher) och deras resamma, tajmade dialog, enkelheten i teknologin som lösts på ett "cool" eller "charmigt" sätt och att manusen var/är helt ok. Inte konstigt att man förväntade sig det samma, förrutom tekniken, i de nya filmerna.

Kort om handlingen: Det är strul i den galaktiska republiken, handeln mellan stjärnsystemen fungerar inte. Den lilla planeten Naboo hamnar i kläm och i hemlighet skickas två Jediriddare dit för att lösa problemet. Detta går sådär. Vi får möta den vackra dottningen Amidala (Natalie Portman), hennes "decoy" Sadé, aka Padmé (Keira Knightley), Jediriddarna Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) och Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), comic reliefmisslyckandet Jar Jar Binks och Anakin Skywalker (Jake Lloyd). I slutet får vi fajten mellan Qui-Gon Jinn, Obi-Wan och superskurken Darth Maul (Ray Park) som är en sith från den mörka sidan.

Kriget har börjat!

Tyvärr blev det så där med skådespelaren, Jake Lloyd, som spelar Anakin Skywalker. Lite märkligt också med Liam Neesons roll, Qui-Gon Jinn, som från början inte fanns med, men skrevs till då Liam Neeson absolut ville vara med i filmen...och till flopparnas flopp Jar Jar Binks. En "Comic Relief" (karaktär som skall vara komisk i sammanhanget) som bara är sååå tragisk. (Dessutom finns C3PO med och lättar upp stämningen). Natalie Portman, hennes kläder och smink är den stora behållningen av filmen. Dialogen är på tok för förklarande och historien tappar tempo.

Många med mig var otroligt besvikna på filmen, tyvärr följde två filmer som är sämre.

Så till frågan, kan 3D rädda filmen...hm, jo nog passar 3D tekniken Star Wars som handen i handsken. Men det hade varit fördel om filmerna inte var gjorda. Då hade man kunnat utnyttja tekniken till max, speciellt racetävlingen med Anakin hade varit cool. Men faktum kvarstår, manuset/dialogen är för dålig! Filmen är slö och 3D fixar inte det, tyvärr.

Det är tänkt att alla filmer skall komma ut i 3D, en film varje år. Jag väntar förväntansfullt på episoderna IV, V och VI...2015 då.

Betyg: 3.a
Star Wars episode I: the Phantom Menace (1999) 3D 2011/2012...

Inga kommentarer: