tisdag 14 februari 2012

Midnight in Paris

Oscarsgalan står för dörren och jag tänkte kolla igenom de filmer som nominerats till bästa film. Och jag börjar med Midnatt i Paris som gick på bio under hösten. Den kommer alltså snart på DVD och TV.

Detta är en Woody Allenfilm (regi och originalmanus), vilket betyder dialog. Owen Wilson har fått förtroendet att spela huvudrollen, Gil, en författare från Pasadena, Californien. Gil skall gifta sig, men hans förhållande är minst sagt märkligt. De befinner sig i Paris. Gil älskar Paris, speciellt i regn och han är på jakt efter sin "Gyllene tidsålder", vilket är 1920-talet. Han snubblar in i det en natt i Paris och nu börjar en underlig och otrolig resa bland historiska konstnärer som Fritzgwerald, Hemingway, Piccaso och Dali. Självklart finns lite kärlek med i historien.

Det är en lekfull idé att hoppa mellan olika tidsåldrar och det är lagom längd på filmen. Fotot och det artistiska i filmen är kanon. Det som sinkar filmen en aning är en ojämn dialog. Men det är en bra film som fått fyra Oscarsnomineringar, förutom för bästa film är den nominerad för Regi, Originalmanus och Art Direction.

Betyg 4.a
Midnight in Paris (2011)

Inga kommentarer: