måndag 2 maj 2011

Thor 3D

Känsligt ämne kanske, all detta vi kan om våra asagudar och jag kan säga att Marvel Studios, Marvel Enterprises har tagit sig friheten att förvandla "vår" Gud Thor till He-Man "a master of the Universe". Thor (Chris Hemsworth, Australiensk skådespelare) skall bli Kung, och cermonin är i full gång, då den plötsligt avbryts av ett intrång i palatset. Thor visar att han inte är lämpad att bli Kung då han vill kriga mot allt och alla (typ). Oden sänder Thor till Midgård (Jorden) i exil, och han tar även hammaren Mjölner från Thor.

Detta är storyn i grova drag. Det som är intressant är brodern Loke och hur hans relation till deras far Oden skiftar. Man förstår tidigt att det inte är helt ok mellan Thor och Loke, som alltså är bröder. Det finns andra krigare vid Thors sida och jag har lite svårt att förstå deras lojalitet då Thor inte är speciellt trevlig.

Asgård ser ut som en Olympiastad, och det är ruggigt mycket speciealeffekter och en aning för futuristiskt...återigen "He-Man". Men sätt allt detta åt sidan och se filmen i 3D, actionäventyr med kända skådespelare som Anthony Hopkins (Oden), Natalie Portman (Jane Foster) och Stellan Skarsgård (Erik) så är detta en bra biofilm med bra underhållning. Relationen Thor- Mjölner är bra och kärleksbiten mellan Jane och Thor fungerar bättre än vad jag hoppats. Till en början tycker jag Thor känns överspelad, men detta får ett komiskt värde i längden.

Jag skall tillägga att filmen bygger på humor och att den knyter an till Ironman. Länken mellan filmerna är agent Phil Coulson (Clark Gregg). Marvel står bakom storfilmer som the Incredible Hulk (2008), Ironman (2008) och Ironman II (2010). 2012 kommer filmen the Avengers där många Marvelseriefigurer sammanstrålas (Ironman, Thor, Hulken, Black Widow, Captain America, Loke, Hawkeye). Därför kan det vara idé att se Ironman och the Incredible Hulk innan man ser Thor.

Det finns en trogen publik till Marvel, och jag är en av dom. Thor är en bra 3D film, något förvånad att Kenneth Branagh, Shakespearefantasten, tar sig an denna film. Dialogen är ibland lite för teatralisk, och i 3D skall man passa sig för kameraåkningar, det finns tillfällen så man cirkulerar 360grader runt skådespelarna och då mår man illa och vill bara få stopp på rörelsen. Men som sagt, den underhåller och 3D tekniken är väl använd genom filmen (dock inte som Avatar).

Betyg: 3
Thor (2011)

Inga kommentarer: