söndag 15 maj 2011

Copie Conforme

En film med många namn, Copie Conforme, Certified Copie och Möte i Toscana är alla namn på samma film. Denna film kom 2010 och finns att få tag på DVD och Blue Ray redan, men I Falun gick den upp på bio i helgen. Bättre sent än aldrig. Detta är ett charmigt och fint relationsdrama av Abbas Kiarostami, en prisbelönt Iransk regissör. Filmen är ett samarbete mellan Frankrike, Italien och Belgien och därför förekommer Franska, Italienska och Engelska som språk i filmen.

James Miller (William Shimell) befinner sig i Toscana, Italien för att göra PR för sin nya bok. Här möter han Elle (Juliette Binoche) som skall ta hand om honom under hans vistelse. De tar en tur med bilen ut ur stan för att ta en kopp kaffe och Elle visar honom den lilla byn Lucignano. De börjar prata och deras samtal leder djupare och djupare. Det visar sig snart att deras relation är något helt annat än vad man först trodde... 

Filmen är stillsam och dialogen och de små ansiktsuttrycken står i fokus. Långa tagningar är vanligt förekommande och ställer en hel del krav på skådespelet.Men det fungerar, detta är inte en typisk biofilm, denna film går lika bra att se hemma i TV-soffan med en kopp te och en film- den har en mysfaktor tack vare att Toscana är spelplanen. Kanske är detta en tjejfilm, eller för en äldre publik. Men den är absolut värd ett biobesök.

Betyg: 3
Möte i Toscana (2010)

Inga kommentarer: