måndag 31 januari 2011

Gränsen- Oscarsbidrag 2011???

Nog har vi sett filmer om andra världskriget...men inte en svensk krigsfilm på detta vis! Martin Wallström får fortsätta sin klättring på skådespelarstegen från Johan Falk och Wallanderfilmer till I rymden finns inga känslor och nu Gränsen. André Sjöberg gör likadant, dessa två spelar bröder och har även två av huvudrollerna.

Stort tack till film i Värmland som stöttat detta filmprojekt! Ni kan vara stolta! Richard Holm har gjort ett bra jobb som regissör också.Det är 1942 mitt i vintern och vi befinner oss vid gränsen mellan Sverige och Norge- nära Karlstad.

Vi får följa sex soldater som från början bara skulle hålla koll på en vägspärr...men när en av soldaterna, Sven (Martin Wallström) inte kan sova bestämmer han sig för att sätta på sig sina vita blixten skidor och ta sig en titt hur det ser ut närmare gränsen, något de har fått förbud mot. Allt förändas denna natt, ett uppdag som till synes skulle vara relativt ofarligt blir rena rama mardrömmen.

Det är vackert när det är snö,fina foton, och väldigt uppskattat att det finns filmskapare som vill ta vara på våra fina vintrar! Detta är något Sverige bör bli bättre på- Vinterfilmer!!! Dessutom tycker jag skådespelarinsatserna är godkända, kan hända att det svajar i början och det känns teater och orealistiskt. Men ju längre in i filmen man kommer, destå mer trovärdigt. Det är intressant att se hur man valt att gestalta känslorna hos de unga soldaterna när de står inför tortyr och död...avslöjar jag för mycket, ingen fara- av någon anledning har filmskaparna valt att avslöja hur allt kommer att gå redan innan filmen har börjat med några väl valda meningar. Men det hindrar inte filmen från att vara lyckad, jag menar alla visste ju hur Titanic (1997) skulle sluta ändå valde man att se den.

Det är intressant att se dessa svenska och tyska soldater- en norrman och finne finns också med- på vår mark under andra världskriget, hade det varit en amerikansk produktion hade det inte fungerat för fem öre. Här är soldaterna tafatta och korkade...och unga, vilket gör det hela mycket trovärdigt. Jag hoppas bara att militären idag inte super på det viset man gjorde då!

Betyg: 4.a

Gränsen (2011)

Inga kommentarer: