söndag 6 februari 2011

Trassel/Tangled

Mer Disney, det var inte så länge sedan Prinsessan och Grodan kom, den var gjord "Old School" (tecknad för hand) med svängig New Orleans musik. Nu är vi tillbaka i vår data-animerade värld och hyffsad svängig musik. Denna gång är det den storögda, långhåriga Rapunzel som har huvudrollen. Den är alltså basserad på bröderna Grimms saga om den undersköna flickan som sitter i ett torn långt ute i skogen.

Hur hamnade hon där då? Jo, hon blev bortförd som bäbis (presis som Törnrosa- men inte av féer) av en självisk, extremt ungdoms/utseendefixerad kvinna (Gothel) (som Ursula i Den Lilla Sjöjungfrun).

Varför ville kvinnan Gothel röva bort prinsessan då (Jo, hon är prinsessa och blir bortrövad, precis som Anastasia...och Törnrosa)? När Rapunzel skulle födas var mamman, alltså drottningen, sjuk och fick dricka från en magsik blomma som kunde läka allt. Rapunzel fick detta magiska extrakt i sig och det satte sig i hennes hår. Håret är alltså magiskt!!! Gothel insåg att om hon kunde röra vid Rapunzels hår samtidigt som Rapunzel sjöng med sin vackra stämma skulle hon bli förevigt ung. Ja, lite komplicerat men var gör man inte för evigt liv?!

I 18 år har Rapunzel suttit i tornet och hennes enda vänner är djur (precis som Snövit...och alla andra Disneybrudar). Bästa vännen är Pascal, en kameleont, riktigt cool måste jag säga, men så är ju oftast Disney's sidekicks halva behållningen.

En dag kommer en kille som är tjuv och efterlyst, men självklart snygg och egentligen godhjärtad (som Aladdin) av misstag upp i tornet. Det finns ingen vanlig ingång, utan han klättrade upp till fönstret hoppade in och skall gömma sig, men det blir inte riktigt som han tänkt sig. Jag kan tillägga att han hade stulit en krona från kungariket så det var kungens soldater som jagade honom och den som tog jakten på största allvar var Maximus, en häst. Denna häst är bäst i filmen!

Hur fungerar detta då? Ja, jag såg den i 3D- helt ok, och på svenska där jag blev positivt överraskad av Molly Sandén som är Rapunzels röst. Antar att Molly sett alla Disneyfilmer som gjorts och därför gjorde ett kanonjobb! Måns Zelmerlöw gör Flynn Riders röst, alltså killen som "råkar" klättra upp till henne. Måns har nog aldrig sett en Disneyfilm...för han är lite "lost"- överpretentiös tycker jag, vilket blir en aning fjolligt! Men jag vet inte riktigt vem jag skulle satt dit istället för det var lite viktigt att de kunde sjunga, det var en del musik i filmen.

Tyvärr känns inte denna musik speciellt nyskapad. En av låtarna har vi hört från Aladdin (bitar av melodin känns igen allt för väl) och en sång som Gothel (kvinnan som låtsas vara Rapunzels mamma) sjunger måste vara en "rip off" från Den Lilla Sjöjungfrun när Ursula sjunger "Ni Förkrympta Små Liv".

Filmen är ok, den är snyggt gjord, men jag hittar- som ni ser- allt för mycket från andra Disneyfilmer. Rapunzel är en blandning av Belle (Skönheten och Odjuret) och Ariel (Den Lilla Sjöjungfrun) och Flynn är lite Tarzan blandat med Aladdin. Men har man aldrig sett en Disneyfilm så tror jag man tycker att den är rolig och lite otäck, speciellt i slutet. Jag gillar verkligen Maximus och Pascal. Rapunzel är också en frisk fläkt, har dock lite svårt att smälta att hon är så gammal som 18år, men visst har man suttit instängd i ett torn hela sitt liv så kanske man är barnsligare än vanligt.

Betyg: 3
Tangled (2010)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Anastasia blir inte bortrövad utan hon kommer bort ifrån sin farmor och får växa upp i ett barnhem. Dessutom är Anastasia inte Disney.

Åsa Annerstedt sa...

Hmm, vet inte om jag påstod att Anastasia var Disney...men visst det finns många versioner. Helt rätt att Anastasia inte blev bortrövad, hon kom bort från sin farmor, rätt skall vara rätt i detta samhälle där vi alla förbrilt letar fel...