tisdag 28 juni 2011

Ingmar Bergman

Självklart kan jag inte låta bli våran egen filmregissör a la King!!! Ingmar Bergman har gjort så mycket för svenskfilm och teater. På senare år gjorde han även TVproduktioner. Han har en minst sagt intressant historia som är värd att läsa och fördjupa sig i. Han var sin egen.

Jag tänkte inte prata om Fanny och Alexander eller det sjunde inseglet- för dessa filmer hoppas jag att man redan sett. Jag tänkte tippsa om tre andra filmer som representerar honom väl.

1953 Sommaren med Monika, som var en vågad film om erotik och ung romantik. Detta är svårt att framställa bra på duken, det blir lätt för töntigt och orealistiskt. Harriet Andersson spelar Monika och Lars Ekborg spelar Harry- en ung kille som blir förtjust i den fria, rebelliska Monika.

1968 Skammen med Max von Sydow och Liv Ullman som senare blev flitigt använda i Bergmanfilmer. Filmen är inspelad på Gotland och det handlar om människor som utsätts för krig och hur människan hanterar denna svåra tid/situation.

1973 Scener ur ett Äktenskap med Liv Ullman, Erland Josephson och Bibi Andersson. Ett romantiskt drama om hur realtioner ser ut på utsidan och insidan. Hur det går upp och ner- man gör slut och man blir tillsammans igen...ja, som livet kan vara med andra ord.

Dessa tre filmer tar upp svåra livssituationer på gott och ont. Bergman var bra på drama, bättre än någon annan. Han tog upp relationer och händelser som var/är vanliga men ingen annan riktigt vågar lyfta fram. Därför ger hans filmer mer än bara underhållning för stunden. Är man intresserad av film och Bergman så finns det mycket bra att gräva i en regning sommardag.

Inga kommentarer: