tisdag 21 juni 2011

Super 8

Det finns en film med samma namn med Nicolas Cage från 1999, men då är Super 8 det svenska namnet, originalet heter 8MM. Vi skall alltså inte blanda ihop filmerna.

Denna film kom nu i fredags, 17 juni, och det är J.J. Abrams som både skrivit och regisserat filmen. Som producent ser vi Steven Spielberg som fick ett manus av Abrams om ungdomar som filmade med en super 8 kamera. Manuset var inte helt ok, det byggde mycket på relationer och familjen. Senare fick Speilberg ett manus om utomjordingar- också av Abrams, det var inte heller helt ok. Abrams kom så småningom på idén att skriva ihop de två manusen och visade resultatet för Spielberg. Spielberg köpte ganska snabbt idén eftersom han lyckats med detta en gång tidigare- då blev resultatet E.T.(1982)

Det var viktigt att få tillbaka känslan av en äventyrsfilm från 1980-talet. Händelserna ägde rum i slutet av 1970talet, och man har lyckats väl med att återskapa denna amerikanska värld. Relationsdramat i filmen är välskrivet och välspelat. Mycket tackvare de duktiga ungdomarna som spelar huvudrollerna. Det är väldigt trovärdigt och finess i replikerna. Filmen känns modern men med en 1970-1980tals touch.

Ljudet är det som jag lägger märket till mest, inte för att det är dåligt utan för att det är välarbetat. Digitala effekter smälter fint in i fotot och jag känner mig mycket nöjd med upplevelsen.

Huvudidén handlar om en grupp ungdomar, Charles, Joe, Cary, Martin, Preston och Alice som vill göra en film. Charles är klar med sin idé och regisserar verkligen med inlevelse. Detta är mycket underhållande. Alla hjälps åt med smink, ljud, effekter och filmning. En natt filmar de en scen vid en tågstation och ett tåg dyker upp. Scenen skall filmas samtidigt som tåget passerar för att få med tåget i bild och då höja produktionsvärdet på deras kortfilm. Deras kortfilm skall sedan skickas in till en filmtävling. Men tåget som passerar innehåller något märkligt, och av någon anledning kör en vit pickup truck på spåret rakt mot tåget och krockar med det. Tåget spårar ur, och här börjar allt. Men sitt kvar under eftertexten för då visas filmen ungdomarna filmade under filmens gång.

Detta är en del av historien, men det finns också relationsdrama mellan Joe och hans pappa. Kärleksdrama mellan Joe och Alice. Och det personliga dramat inom Joe som förlorat sin mamma. Det är en djup film men allt fungerar i den och Abrams som står bakom serier som "Lost" och filmer som Star Trek (2009) kommer vi säkerligen att se mer från.

Gå på bio nu!
Betyg: 4
Super 8 (2011)

Inga kommentarer: