söndag 12 juni 2011

Priest 3D

Vampyrer i ett Sci-Fi futuristiskt klimat. Scott Stewart som regisserat denna film, som är baserad på serietidningen med samma namn av Min-Woo Hyung, är egentligen mer av en visuella effekter specialist. Det visar han också i denna film! Den är väldigt snygg och bilderna är väl genomtänkta. Dessutom är längden perfekt. ca 80min kan man inte misslyckas på, eller kan man?

Priest, eller präst, handlar om präster...mmm och vampyrer. Paul Bettany spelar huvudrollen, Priest, och han är präst. Haha, oj, detta kommer ju låta hur flummigt som helst. Men det är inte Silas varning från Da Vinci koden.

I en framtid som även känns ålderdomlig (inspererad från Blade Runner (1982) och vilda västern genren) har kristendomen fått ett uppsving. Präster är en grupp som beskyddar samhället och kyrkan, och kan därmed slåss som få. Det känns lite samurai över det. Vampyrerna är mer av den utomjordliga formen och inte så söt/snygga som i Twiligt-sagan. Vampyrerna tros ha besegrats och prästerna har splittrats upp och lever lite förtryckta i det samhälle som nu finns kvar. Ett samhälle som är minst sagt deprimerande.

Men så händer det som ingen överstepräst (som fortfarande står högt i samhället- den mäktigaste av dom spelas av ingen mindre än Christopher Plummer) trodde skulle ske. Vampyrerna återuppstår. Av någon anledning kidnappas en ung flicka mitt ute i öknen...denna flicka visar sig sedan ha någon slags relation till Priest. Han måste nu välja att antingen låta det bero, eller gå emot kyrkan och allstå då även gå emot självaste GUD!!! Vad tror ni han gör...?

Som sagt, denna film är snygg, hyffsta välspelad, det finns snygga animerade sekvenser med, ljudet är kanon, foto och kostym likaså men efter ca 50min av imponering träffas jag av lite bakslag. De sista 30min håller inte samma klass som de första 50min. Jag satt och tänkte klar 5.a...men nej, manuset håller inte 80min...men det är inte katastrof heller.

Karl Urban finns med som Black Hat, han har vi sett i Bournefilmerna...han hade säkert nytta av träningen han fick där i denna film också. Dessutom Cam Gigandet som är en relativt ny skådis i mina ögon är med. Jag gillade honom i Burlesque (2010) där han spelar Jack mot Ali (Christina Aguilera). Sedan är Mädchen Amik med, TV-seriedrottningen som bland annat varit med i Twin Peaks och alla andra TV-serier som någonsin gjorts...

3D tekniken då...mja, ok, men absolut inget måste! Nu får ni gå på bio, så, iväg med er nu.

Betyg 4.a
Priest (2011)

Inga kommentarer: