torsdag 2 juni 2011

Historien om X-Men

På Fredag, imorgon, har X-Men: First Class premiär. Det är den andra Prequeln i serien, den första kom 2009 X-Men Origins: Wolverine. Det är Marvel som står bakom detta seriefenomen och Fox finns med som sammarbetande produktionsbolag. De har valt att dela upp alla dessa historier till ett antal filmer. Och jag kan redan nu avslöja att det kommer att komma fler filmer.

Men låt oss ta en titt på det hela från början. X-Men serien handlar om superhjältar, människor som är muterade på olika sätt och har sina förmågor. Huvudhandlingen blir sedan relationen mellan människa och mutant. Kan vi leva tillsammans i vetskap om varandra, eller är den enda fredliga vägen att hålla mutanterna hemliga...

Två av huvudkaraktärerna Professor Xavier och Magneto har skillda uppfattningar om just detta dilemma. År 2000 släpps den första filmen X-Men, Bryan Singer fick uppdraget att regissera denna film som öppnade ytterligare dörrar för "serietidnings filmer", exempelvis Spiderman. Bryan Singer regisserade även X2 som kom 2003. Men sedan lämnade han X-Men för Superman Returns.

Brett Ratner får då chansen att regissera den tredje filmen i serien, X-Men: the Last Stand (2006). Av dessa tre filmer är den första bäst, men för varje film så har budgetten stigit och specialeffekterna blivit fler och mer. Efter denna trilogi blir det alltså flera typer av spinn offs.

X-Men Origins och X-Men: First Class blir spinn off namnen just nu. Dessa delar är planerade till trilogier. Där vi nu har Wolverine (2009), regi av Gavin Hood, och First Class (2011), regi av Matthew Vaughn, som de första filmerna i respektive trilogi.

Det speculeras i att Tim Miller skall regissera X-Men Origins: Deadpool, filmening av denna är planerad till 2012 och kommer först 2014 på bio.

På detta sätt kan man göra väldigt många filmer, det blir troligtvis en X-Men Origins: Magneto inom en snar framtid. Och för alla oss som gillar X-Men så kan vi se fram emot fler filmer, och fler X-Men-maraton.

Inga kommentarer: