tisdag 5 juli 2011

James Wan

En mycket ung (1977) och lovande regissör som kommer från Malaysia. Jag är inte mycket för skräckfilm och splatter, men när jag såg Saw 2004 så fick jag mig en tankeställare. Skräck behöver inte betyda splatter! Men James Wan tillhör dock "splat pack" som är en inofficiell förening mellan Alexandre Aja, Darren Lynn Bousman, Neil Marshall, Greg Mclean, Eli Roth, Leigh Whannell och Rob Zombie. Det var filmhistorikern Alan Jones som myntade denna pack. Men nog om det. De tre filmerna man bör se om man vill skapa sig en uppfattning om denna unge regissör är:
Saw (2004) En otäck men smart rysare där James Wan även har skrivit manus. Cary Elwes får spela en intressant och annorlunda roll. Han är mest känd som en brittisk komediskådis, han har bland annat spelat Robin Hood i komediversionen Men in Tights (1993) av Mel Brooks. Danny Glover gör lite av en comeback i denna film.
Death Sentence (2007) är en mycket obehaglig historia om en man som förlorar näst in till allt pga ett gäng. Allt händer i onödan känns det som, och hopplösheten smyger in. Mannen spelas av Kevin Bacon och man får se hur hans personlighet förändras när han utsätts för det värsta man kan tänka sig. John Goodman och Kelly Preston finns också med i rollistan.
Insidious (2011) handlar om de döda och hur de skapar kontakt med oss på "andra sidan". Detta är en helt ny film och är det regnigt i sommar och den går på bio eller finns på DVD är det ett måste. Kuslig och välgjord- gillar man dessutom det övernaturliga med spöken och andar blir man inte besviken.
Kuslighet är Wans nyckelord. Han har haft framgång med konceptet Saw där Jigsaw är en av de smartaste och obehagligaste skurkarna inom film.

Inga kommentarer: