onsdag 20 juli 2011

Walt Disney

En man som man kan ta reda på mycket om, på både gott och ont. Men för mig har han betytt mycket. Det är kanske inte vad han själv regisserade som man vet något om, utan vad han lämnade efter sig med sitt produktionsbolag. Sagor får nytt liv och blir till film, både teckande, animerade och spelfilmer. Musik och färger sätter sina spår i barnens fantasi. Djur och människor finner varandra i en minst sagt fantasia. Nej, ni som inte gillar Disney, förstår inte sagor- helt enkelt.

Men nu var det inte det jag ville belysa utan vad Walt Disney själv regisserade. Det kan vara lite klurigt att få tag på den första svart/vita stumfilmen jag nu nämner. Little Red Riding Hood från 1922. Den var bara 6 minuter lång. Redan här visste Walt Disney att den animerade konsten skulle stanna, och med den rörliga bildens utveckling skulle den följa.

1928 kommer Steamboat Willie- detta var Musse Piggs första framträdande. Svarte Petter finns också med men under ett annat namn. Denna film är 8 minuter lång, svart/vit och har ljud. Det visslas en del i den. Denna film är inte så svår att få tag i och den går med jämna mellanrum på Disney channel. Walt Disney finns inte med i eftertexten, det var ett sammarbete med Ub Iwerks och jag vet inte varför man valde att inte skriva in hans namn. Men han var med och regisserade i hög grad.

1935 Hittar vi en Silly Symphony, detta innebar att Disney hade kommit på konceptet med musik i sina kortfilmer. The Golden Touch är en 10minuter lång film i färg och med massor av musik. Efter denna film satte hela musikalgenren fart inom Disney Productions. Efter sig har Walt lämnat ett hav av tecknad underbar film för stora och små. Men för oss lite mer fanatiska fans är det extra skoj att se de riktigt tidiga verken av en mästare.

Inga kommentarer: