måndag 14 mars 2011

Winter's Bone

Den unga tjejen Ree har två yngre syskon, en sjuk mamma och en pappa som sysslar med droghandel. Nu verkar pappan vara spårlöst försvunnen och dessutom är han åtalad för sitt drogfuffens. Om han inte befinner sig inom lagens väggar på avsatt datum/tid kommer huset och gården att falla honom/familjen ur händerna. Ree börjar ett desperat sökande efter sin pappa...men i sitt sökande får hon se människors rätta jag, och hur de dömer en efter ens misslyckade föräldrar.

Filmen fick fyra Oscarsnomineringar, bland annat för bästa film, nu var det ju ganska många filmer som fick den nomineringen, så det säger inte så mycket om filmen. Den är välgjord, men hade inte en chans om titeln i den kategorin. Det är alltid berörande när det handlar om unga människor som får slita för sin överlevnad i ett modernt samhälla som tydligt misslyckats med att skapa en struktur för alla. Intressant är också att se hur envisa människor är för sin sak, och till vilken nytta?

Det jag gillar mest i filmen är fotot, de höstiga/kalla bilderna är mysiga på ett annorlunda vis. Det är egentligen vinter, men ingen snö finns vid Ozark Mountain. Ree spelas av Jennifer Lawrence, född 1990, som gör ett gott intryck. Detta är lite av hennes genombrott vill jag påstå. Vi kommer att få se henne i X-Men: First Class (2011) och en hel del andra filmer kan jag lova.

Betyg: 3.a
Winter's Bone (2010)

Inga kommentarer: