söndag 27 mars 2011

Arnold Schwarzenegger

Last Action Hero på denna vecka! I mina ögon är han den största (även volymmässigt), jag menar det är inte många skådespelare som förhandlar sig fram till att ens namn skall stå först i en film man inte har huvudrollen i. Jag tänker självklart på Batman & Robin (1997) där han spelar skurken Mr. Freeze. Det vanliga är ju att den som spelar Batman, i detta fall George Clooney, skall stå först. Men icke i denna Batmanfilm, som förövrigt är den sämsta av dom alla- så nog om den!
Har har absolut nått sin framgång med hjälp av sin kropp. Body builder som han var, fascinerade Hollywood och han fick B-roll efter B-roll mellan åren 1969 - 1982 inom både action och komedigenren. Vad sägs om filmen Hercules (Herkules i New York) från 1969, titeln säger allt! Men vi kan väl säga att det var 1982 som han fick sitt riktiga genombrott som Conan- the Barbarian. Här är James Earl Jones (Darth Vaders röst) och vår egen Max von Sydow med. Conan fick snabbt en uppföljare 1984, och samma år fick han rollen som Terminator.Med rollen som Terminator säkrade Arnold sitt liv som actionhjälte. Året efter, 1985, kommer filmerna Red Sonja (lite av en flopp, milt sagt) och Commando där han spelar krigshjälte. Givetvis utspelar sig filmerna under helt skilda tidsåldrar. I Commando spelar Arnold kommandosoldaten John Matrix och den slår ganska stort. 1987 fick han rollen som Dutch i Predator (Rovdjuret), även här spelar han muskulös kommandosoldat. Detta var den första filmen jag såg med Schwarzenegger och jag blev hooked på actionmannen som springer omkring i djungeln med döcoola vapen...tror jag var 8 år när jag såg filmen.
I Total Recall (1990) spelar Arnold mot Sharon Stone, detta är ett SciFi äventyr där planeten Mars har en huvudroll. Schwarzenegger håller kvar vid genren då T2: Judgement Day kommer året efter. För ovanlighetens skull blir denna film bättre än första Terminatorfilmen.
1993 tar Schwarzenegger sig än lite action/komedi i filmen Last Action Hero. Denna film är bättre än vad man kan tro och det är en barnfilm. 1994 gör han actionkomedi tillsammans med Jamie Lee Curtis för oss vuxna i True Lies, inte heller en dålig film. 1996 kommer Eraser där han spelar "Witness Protection Specialist"- han är alltså specialist på att skydda vittnen. Här finns också Vanessa Williams med, alla ni som tittar på "Desperate Housewives" vet vem hon är! Sedan följer en rad filmer som är helt ok, men lätt glöms bort; End of Days (1999), The 6th Day (2000) (gick på tv i veckan) och Collateral Damage (2002). Efter dessa filmen går det lite trögt för vår Österrikiske actionman. Terminator 3: Rise of the Machines (2003) blev inte något hit! Så hur löser man det problemet, arbetslösheten kommer närmare och närmare...jo, så länge man har pengar i USA kan man bli politiker...
2003-2011 (avgick 3 Januari) var Arnold Schwarzenegger Kaliforniens Guvernör, den 38.e i ordningen. Ok, Schwarzenegger har varit intresserad av politik sedan 1990-talet, så jag skall inte säga att han köpte sig in i det, men det blev lättare när han fick Kennedy's att hjälpa honom. Under tiden som guvernör gjorde han knappt film alls, undantag för några felval av film som jag inte vill nämna, och 2010 då Mr. Stallone ville ha med honom i the Expendables, för självklart är Schwarzenegger med i den, och kommer med all sannorlikhet att vara med i uppföljaren som kommer 2012.

Inga kommentarer: